Home  |  User Forum  |  News  |  Fantasy Sumo  |  Media Requests  |  Contributors  |  About Us Sumo 101  |  Links  |  Archives  |  Swedish

 

Rapport efter femtonde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Sista dagen blir en aning avslagen för den breda publiken när turneringssegraren redan är klar.
Maegashira 3 Tochinoshin blev klar vinnare redan igår. Men, många kommer in till sista dagen med 7-7 i matcher och vill väldigt gärna ta en åttonde seger och stiga i graderna.
Tochinoshin fick också specialpriset för Outstanding Performance och Teknikpriset.
Fighting Spirit-pris gavs till maegashira 14 Abi och maegashira 16 Ryuden.

Maegashira 3 Tochinoshin höll stilen in i det sista och slutade på 14-1 efter att ha besegrat maegashira 5 Endo som fick 9-6 i matcher. Endo kämpade emot ganska bra, men Tochinoshin var den klart starkare.
Yokozuna Kakuryu ryckte upp sig sista dagen och vann över ozeki Goeido. Goeido rusade fram och anföll, men Kakuryu lyckades med en vridning så att Goeido blev den som först landade utanför ringen. Kakuryu ramlade också ner och gjorde illa höger hand i fallet. Kakuryu slutade på
11-4. Goeido fick 8-7.
Ozeki Takayasu slog sekiwake Mitakeumi och slutade på 12-3. Mitakeumi kämpade bra, men till slut kunde Takayasu slänga omkull honom. Mitakeumi fick 8-7.
Sekiwake Tamawashi besegrade maegashira 5 Okinoumi med stötsumo. Tamawashi slutade på 6-9. Okinoumi fick 5-10.

Maegashira 4 Arawashi vann klart över komusubi Takakeisho som slutade på 5-10. Arawashi nådde 8-7 och kommer att stiga i rankingen.
Maegashira 1 Ichinojo slog maegashira 8 Kaisei som inte hade minsta chans mot den starke Ichinojo som slutade på 10-5. Kaisei fick 8-7. Båda kommer att stiga i graderna.
Maegashira 6 Takarafuji tog sin åttonde seger genom att besegra maegashira 2 Kotoshogiku. Det var åttonde vinsten för Takarafuji och åttonde förlusten för Kotoshogiku. Det var en både lång och bra match. Kotoshogiku försökte med en henka i starten, men den misslyckades.
Maegashira 3 Chiyotairyu gick till 8-7 genom att vinna över maegashira 13 Daieisho som slutade på 9-6.
Maegashira 14 Abi slutade på 10-5 efter vinsten över maegashira 9 Shohozan som fick 9-6.
Maegashira 16 Ryuden slutade också på 10-5. Han förlorade mot maegashira 9 Chiyomaru som slutade på 9-6.

Rapport efter fjortonde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Maegashira 3 Tochinoshin har vunnit Hatsu basho. Han besegrade maegashira 9 Shohozan och gick till 13-1. Det var kraftfull stötsumo. Tochinoshin var ur balans ett ögonblick men sett till matchen som helhet var han klart bäst. Det är första turneringssegern någonsin för georgiern Tochinoshin.
Det var stort jubel i publiken efter matchen då det stod klart att han hade vunnit turneringen.
Närmast bakom Tochinoshin ligger ozeki Takayasu med 11-3. Eftersom det bara är en dag kvar av turneringen kan inte Takayasu komma ifatt. Takayasu vann över yokozuna Kakuryu som står på 10-4. Kakuryu såg lite piggare ut än han gjort de senaste dagarna, men det räckte inte mot Takayasu.

Ozeki Goeido gick till 8-6 och riskerar inte sin rang som ozeki nästa turnering. Goeido slog sekiwake Mitakeumi som inte gjorde mycket motstånd.
Sekiwake Tamawashi fick stryk av maegashira 4 Arawashi som gick till 7-7 och har en chans att gå på plus i Hatsu basho. Tamawashi har 5-9 och kommer att bli degraderad.
Komusubi Takakeisho har också 5-9. Han besegrade enkelt maegashira 4 Shodai som står på 7-7.

Maegashira 1 Ichinojo vann över maegashira 6 Takarafuji och gick till 9-5. Takarafuji har 7-7.
Takarafuji kunde inte rubba den store Ichinojo som avgjorde matchen genom att slänga omkull Takarafuji på ett sätt som såg närmast nonchalant ut.
Maegashira 2 Kotoshogiku har fortfarande chans att stiga i graderna. Han står på 7-7 efter segern över maegashira 14 Abi som har 9-5. Matchen innehöll en hel del skutt-sumo.
Ännu en som har 7-7 är maegashira 3 Chiyotairyu. I en snabb match slog han maegashira 2 Yoshikaze som har 4-10 i matcher.
Maegashira 5 Endo är på väg uppåt i rankingen. Han står på 9-5 efter att ha besegrat maegashira 12 Kagayaki som har 8-6.
Matchen mellan de båda skadade maegashira 6 Ikioi och maegashira 10 Terunofuji vanns av Ikioi som gick till anfall direkt. Terunofuji hade inget att sätta emot.
Maegashira 8 Kaisei ser ut att få vara nöjd med de 8 segrar han redan har. Han förlorade mot maegashira 16 Ryuden som har fina 10-4.
Maegashira 15 Ishiura vann över maegashira 9 Chiyomaru. Ishiura gjorde en henka i starten. Den lyckades fint och Chiyomaru blev ett lätt byte. Båda står på 8-6.
Maegashira 14 Yutakayama besegrade maegashira 11 Daishomaru i en kort match. Det krävdes domarkonferens för att avgöra vem som hade vunnit. Yutakayama tog sin åttonde seger och blir befordrad. Daishomaru fick sin åttonde förlust och kommer att falla i rankingen.
Maegashira 15 Nishikigi slog den skadade maegashira 10 Aminishiki och gick till 7-7. Aminishiki inledde faktiskt med att gå till anfall, vilket troligen förvånade Nishikigi, men det slutade med att Aminishiki blev utknuffad ur ringen och landade bland publiken.

Rapport efter trettonde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Maegashira 3 Tochinoshin ligger bra till i kampen om turneringssegern. Om han vinner sin match i morgon, har han vunnit turneringen.
Tochinoshin har 12-1 i matcher. De enda som kan komma ikapp honom är yokozuna Kakuryu och ozeki Takayasu som har 10-3 i matcher.
Tochinoshin besegrade maegashira 1 Ichinojo. Det var rejäl bältessumo mellan två starka motståndare i bra form. Matchen började med att båda två rusade fram och tog tag i den andres bälte. Sedan gällde det att använda greppet för att tvinga ut den andre. Tochinoshin var den klart starkare av de båda och vann.
Kakuryu förlorade mot sekiwake Mitakeumi som nådde 8-5 och har säkrat sin rang som sekiwake.
Det var tredje förlusten i rad för Kakuryu. Mitakeumi gick rakt fram och tvingade ut Kakuryu ur ringen. Kakuryu var helt chans- och kraftlös.
Takayasu slog maegashira 4 Arawashi. Takayasu hade en svacka mitt i turneringen, men nu ser han riktigt bra ut. Matchen var snabbt överstökad. Arawashi hade inte minsta chans.

Ozeki Goeido vann över maegashira 5 Okinoumi. Goeido står på 7-6 och behöver en vinst till för att inte riskera sin rang nästa turnering. Dagens vinst kan ha gett honom det självförtroende han har saknat.

Maegashira 5 Endo kommer att stiga i graderna. Han besegrade maegashira 2 Kotoshogiku och gick till 8-5. Kotoshogiku har 6-7. Kotoshogiku var väldigt nära att lyckas kasta omkull Endo, men Endo var skicklig och höll balansen och vann till slut.
Maegashira 16 Ryuden slog maegashira 6 Takarafuji. Elitdebutanten Ryuden har 9-4 i matcher. Ryuden gjorde en så snabb start så det gränsade till tjuvstart. Matchen blev lång, men Ryuden var bäst i längden.
Elitdebutanten maegashira 14 Abi har också 9-4 i matcher. Han vann över maegashira 8 Kaisei som antagligen inte sliter sitt hår för det. Han har redan åtta segrar och kommer att stiga i graderna. Kaisei var alldeles för trögrörlig för den snabbe Abi.
Det var nästan lyteskomik när maegashira 10 Aminishiki mötte maegashira 6 Ikioi. Båda är så illa skadade att de inte borde vara uppe ringen. Aminishiki gjorde en henka och vann matchen, men det krävdes en domarkonferens för att bestämma det.
Den skadade maegashira 10 Terunofuji förlorade mot maegashira 13 Takekaze. Terunofuji kunde inte göra något som helst motstånd när Takekaze anföll och tryckte ut Terunofuji ur ringen.
Lättviktaren maegashira 15 Ishiura besegrade maegashira 11 Daishomaru. Ishiura har 7-6 i matcher. Daishomaru har 6-7. Ishiura var överlägsen i den korta matchen.
Ännu kortare var matchen mellan maegashira 11 Kotoyuki och maegashira 17 Daiamami. Kotoyuki vann tack vare att Daiamami halkade och gick ner på knä.

Rapport efter tolfte dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Kakuryu måtte ha slagit upp sin gamla skada eller ha drabbats av influensa eller något annat. Han fick stryk av maegashira 5 Endo. Med all respekt för Endo så är han normalt inte i samma klass som Kakuryu. Idag hade Endo inga problem att stöta ut Kakuryu ur ringen. Kakuryu har 10-2 i matcher. Endo har 7-5.
Maegashira 3 Tochinoshin besegrade sekiwake Tamawashi och gick till 11-1. Tochinoshin såg väldigt laddad ut inför matchen. Han inledde också med en tjuvstart. När matchen kom igång, gjorde Tamawashi visst motstånd, men det räckte inte mot den starke Tochinoshin.
Tochinoshin är nu ensam ledare i Hatsu basho. Bakom honom ligger Kakuryu med 10-2 och ozeki Takayasu med 9-3.
Takayasu vann över ozeki Goeido som har 6-6. Takayasu gjorde en utmärkt snabb start. Tack vare den hade han övertaget och kunde snabbt stöta ut Goeido ur ringen.

Sekiwake Mitakeumi fortsätter förlora. Han fick stryk av maegashira 5 Okinoumi som har 4-8. Mitakeumi står på 7-5. Okinoumi var överlägsen i matchen.
Förre ozeki Kotoshogiku stretar på. Han slog komusubi Takakeisho och gick till 6-6. Takakeisho står på 4-8 och kommer att degraderas till maegashira-nivå.
Maegashira 1 Ichinojo kan känna sig säker på att stiga till titelnivå i turneringen i mars. Han besegrade maegashira 2 Yoshikaze och gick till 8-4. Ichinojo gick lugnt rakt fram, tog ett grepp kring halsen på Yoshikaze och knuffade omkull honom. Tidigare har Ichinojo som högst varit rankad som sekiwake och det är inte omöjligt att han rankas som det i mars. Kanske kan han åter göra sig förtjänt av sitt gamla smeknamn ”Monstret”.
Maegashira 1 Hokutofuji vann över maegashira 6 Ikioi som borde vara hemma och vårda sina skador.
Maegashira 8 Kaisei slog maegashira 13 Daieisho och säkrade befordran genom att ta sin åttonde seger. Kaisei anföll lugnt och metodiskt och släppte aldrig in Daieisho i matchen.
Maegashira 14 Yutakayama gick till 7-5 genom seger på walk-over. Han skulle ha mött
maegashira 8 Tochiozan som dragit sig ur turneringen.
Maegashira 14 Abi gick till 8-4 och kommer att stiga i graderna. Han besegrade maegashira 9 Chiyomaru. Abi inledde med en henka men Chiyomaru lät sig inte luras. Efter en stunds stötsumo vann Abi ändå.
Maegashira 9 Shohozan kommer också att stiga i graderna. Han vann över maegashira 12 Sokokurai och gick till 8-4.
Maegashira 13 Takekaze slog skadade maegashira 10 Aminishiki som precis som Ikioi borde vara hemma och vårda sina skador. Takekaze gick till anfall och Aminishiki backade ut ur ringen.
Maegashira 17 Daiamami besegrade maegashira 10 Terunofuji som borde göra Ikioi och Aminishiki sällskap på lämplig vårdanstalt.
Maegashira 16 Ryuden gick till 8-4 genom att vinna över maegashira 11 Daishomaru. Ryuden blir alltså befordrad till turneringen i mars.
Förvånande nog förlorade maegashira 16 Asanoyama mot maegashira 11 Kotoyuki. Det som gör att det är förvånande är att Kotoyuki gjorde sig väldigt illa i matchen igår. Jag trodde inte ens att han skulle kunna ställa upp idag, men det gjorde han med besked. Kotoyuki hade rejäla bandage om båda knäna men han anföll energiskt och gav inte Asanoyama någon chans.

I morgon kommer Ichinojo att möta Tochinoshin. Det blir en spännande match.

Rapport efter elfte dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Plötsligt ser turneringen mer spännande ut.
Helt oväntat fick yokozuna Kakuryu stryk av sekiwake Tamawashi som inte har imponerat. De fäktade med armarna en stund. Sedan knuffade Tamawashi ut Kakuryu ur ringen.
Tamawashi gick till 4-7. Kakuryu har 10-1 i matcher.
Maegashira 3 Tochinoshin besegrade maegashira 6 Takarafuji. Det var en jämn och hård match med stötsumo. Det krävdes en domarkonferens för att avgöra att Tochinoshin hade vunnit. Tochinoshin har också 10-1. Kampen om turneringssegern är nu oviss.
Rimligen borde kampen om turneringssegern stå mellan Kakuryu och Tochinoshin.
Det är bara fyra dagar kvar och deras närmaste konkurrenter är ozeki Takayasu och maegashira 13 Daieisho med 8-3 i matcher.

Ozeki Goeido har fullständigt tappat stinget. Han fick stryk av maegashira 4 Arawashi. Båda har
6-5 i matcher.
Ozeki Takayasu slog maegashira 5 Okinoumi. Takayasu gick på offensiven och vann utan att behöva anstränga sig alltför mycket. Takayasu tog sin åttonde seger och kommer inte att riskera sin rang som ozeki nästa turnering.
Sekiwake Mitakeumi har också tappat stinget efter en utmärkt första del av turneringen. Han fick stryk av maegashira 4 Shodai som har 6-5 i matcher. Mitakeumi kan ibland slarva när han är för ivrig. Så var det inte idag. Shodai var helt enkelt överlägsen. Mitakeumi har 7-4 och behöver en vinst till för att undvika degradering.
Komusubi Takakeisho behöver vinna alla sina återstående matcher för att undvika degradering. Han vann över maegashira 2 Yoshikaze.

Maegashira 1 Ichinojo såg väldigt stabil ut när han besegrade maegashira 1 Hokutofuji. Ichinojo står på 7-4. Vinner han en match till kommer han att befordras till titelnivå nästa turnering.
Maegashira 9 Chiyomaru slog maegashira 5 Endo.
Maegashira 9 Shohozan vann över fotskadade maegashira 6 Ikioi. Matchen inleddes med stötsumo i jättehögt tempo. När de hade fäktat färdigt, knuffade Shohozan ut Ikioi ur ringen.
Maegashira 13 Takekaze besegrade maegashira 7 Chiyonokuni. Båda har 3-7 i matcher och måste vinna resten av sina matcher för att slippa degradering. Takekaze såg riktigt stark ut, men det kan ha berott på att Chiyonokuni var riktigt svag.
Elitdebutanten maegashira 14 Abi vann över maegashira 8 Tochiozan. Abi har 7-4 i matcher och behöver en vinst till för att stiga i graderna till nästa turnering. Matchen var över på högst två sekunder. Abi gick rakt fram och knuffade ut Tochiozan.
Maegashira 8 Kaisei står också på 7-4. Han slog maegashira 14 Yutakayama i en trög match som närmast såg ut som stötsumo i ultrarapid.
Maegashira 15 Ishiura besegrade maegashira 10 Terunofuji som kom tillbaka efter sjukfrånvaro. När någon kommer tillbaka efter att ha varit borta några dagar av turneringen, brukar det inte gå så bra. Terunofuji var inget undantag från den regeln. Ishiura står på 6-5. För säkerhets skull gjorde Ishiura en henka vid starten och vann en kort match. Enligt uppgift har Terunofuji också drabbats av influensa. Han har alltså varit skadad mycket länge, haft problem på grund av diabetes och ovanpå det influensa. Det kan man kalla dåliga förutsättningar.
Maegashira 10 Aminishiki kom också tillbaka efter några dagars frånvaro. Han fick stryk av maegashira 17 Daiamami som gick till 5-6. Aminishiki’s ben håller inte för sumo. Han är mer eller mindre hjälplös i ringen.
Maegashira 16 Asanoyama inledde turneringen bra. Sedan hade han en svacka. Idag vann han enkelt över kinesen maegashira 12 Sokokurai. Asanoyama har 7-4 och behöver en vinst till för att stiga i graderna.
Elitdebutanten maegashira 16 Ryuden behöver också en vinst till för att bli befordrad. Han har 7-4 efter segern över maegashira 13 Daieisho som har 8-3. Kanske var inte Daieisho riktigt skärpt eftersom han redan har säkrat befordran.
Bulgaren Aoiyama var på besök från Juryo-divisionen. Han besegrade maegashira 15 Nishikigi med stötsumo och var helt överlägsen. Aoiyama var tidigare etablerad i eliten, men drabbades av skador och föll ner till Juryo-divisionen. Kanske är han på väg tillbaka till eliten?

Rapport efter tionde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Kakuryu fortsätter vinna.
Maegashira 3 Tochinoshin är honom i hälarna.
Kakuryu besegrade maegashira 5 Okinoumi och gick till 10-0. Det är svårt att förstå att Kakuryu kan vara så här bra när han just kommit tillbaka från en mycket lång skadefrånvaro.
Tochinoshin slog maegashira 2 Kotoshogiku och står på 9-1. Tochinoshin fick bra grepp om bältet och även om Kotoshogiku stretade emot gick det som det brukar när Tochinoshin får grepp om bältet. Han tvingade ut motståndaren ur ringen.
Maegashira 13 Daieisho kommer därnäst med 8-2. Daieisho vann ganska enkelt över maegashira 8 Tochiozan. Daieisho imponerar med tanke på sin låga ranking. Han kommer att stiga i graderna tack vare att han nått åtta segrar.

Ozeki Goeido verkar ha tappat greppet. Han förlorade mot maegashira 4 Shodai och har 6-4 i matcher. Shodai var faktiskt överlägsen.
Ozeki Takayasu har 7-3 och behöver bara en seger till för att ha säkrat sin rang som ozeki. Takayasu besegrade sekiwake Tamawashi med stötsumo.
Sekiwake Mitakeumi har också tappat gnistan. Han fick stryk av maegashira 4 Arawashi och står på 7-3. Mitakeumi anföll energiskt, men också en smula slarvigt. Arawashi utnyttjade slarvet och tog hem segern.
Komusubi Onosho har dragit sig ur turneringen på grund av en knäskada.

Maegashira 1 Ichinojo gick till 6-4. Han slog komusubi Takakeisho som anföll glatt. Anfallen fick Ichinojo en aning ur balans, men inte tillräckligt mycket.
Maegashira 5 Endo vann över maegashira 9 Shohozan. Båda har 6-4 i matcher. Shohozan inledde offensivt och Endo fick backa undan, men Endo vände på steken och vann.
Maegashira 9 Chiyomaru slog den fotskadade maegashira 6 Ikioi som hade klara problem att ställa sig upp när matchen var över.
Maegashira 6 Takarafuji besegrade brasilianaren maegashira 8 Kaisei. Takarafuji vann på sin bättre rörlighet. Takarafuji har 7-3. Kaisei har 6-4.
Maegashira 10 Aminishiki är tillbaka från sin skada. Återkomsten var inte så lyckad. Han förlorade mot maegashira 7 Chiyoshoma. Matchen var över på några ögonblick. Aminishiki borde ha fortsatt vårda sitt ben utanför turneringen. Han var helt chanslös.
I morgon ska Terunofuji komma tillbaka i turneringen. Vi får se hur det går för honom.
Maegashira 13 Takekaze överraskade genom att ta sin andra seger. Han slog maegashira 15 Ishiura.
Som vanligt, gick Ishiura in med huvudet lågt. Eftersom Takekaze är ganska kort var det ganska meningslöst. Takekaze tryckte snabbt ner Ishiura med ett tryck i nacken,
Maegashira 14 Yutakayama vann över maegashira 14 Abi. Båda står på 6-4.
Maegashira 16 Ryuden har också 6-4. Han besegrade Azumaryu som var gäst från Juryo-divisionen.

Rapport efter nionde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Det var en hel del smärre överraskningar bland de lägre rankade, men bland de högst rankade var det idel favoritsegrar.
Yokozuna Kakuryu vann över maegashira 4 Arawashi och gick till 9-0.
Ozeki Goeido besegrade sekiwake Tamawashi. Goeido står på 6-3 i matcher.
Ozeki Takayasu slog maegashira 4 Shodai och har 6-3 i matcher.
Den här turneringen får de båda ozeki koncentrera sig på att nå 8 segrar så de inte riskerar sin rang nästa turnering.

Sekiwake Mitakeumi förlorade för andra dagen idag. Det var inte så konstigt. Han fick stryk av maegashira 3 Tochinoshin som är i utmärkt form. Mitakeumi har 7-2. Tochinoshin har 8-1. Det var en jättefin match. Den urstarke Tochinoshin fick bra grepp om bältet. Mitakeumi kämpade emot ordentligt. Det slutade med att Tochinoshin tvingade ut Mitakeumi mot ringkanten och snyggt och prydligt lyfte ut sin motståndare ur ringen. Det var verkligen vackert.
Maegashira 1 Ichinojo vann över komusubi Onosho och gick till 5-4. Ichinojo fick grepp om armarna på Onosho och slängde omkull honom som en vante. Det var spektakulärt.
Maegashira 8 Kaisei överraskade genom att besegra maegashira 5 Endo. Kaisei står på 6-3. Endo har 5-4. Kaisei kom in på kroppen på Endo och då var det kört. Kaisei är inte särskilt kvick, så en skicklig motståndare kan slingra sig ur hans grepp, men Endo var inte bra nog för det idag.
Den ankelskadade Ikioi överraskade genom att slå maegashira 11 Daishomaru. Ikioi tog sin andra seger i Hatsu basho. Daishomaru har 4-5.
Maegashira 17 Daiamami besegrade maegashira 9 Chiyomaru. Det var oväntat.
Veteranen maegashira 13 Takekaze har beklämmande 1-8 efter förlusten mot maegashira 15 Nishikigi. Takekaze startade så tidigt att det mycket väl kunde bedömts som tjuvstart, men domaren lät det passera.
Lättviktaren maegashira 15 Ishiura vann över maegashira 13 Daieisho. Det var överraskande. Daieisho har visat fin form och har 7-2 i matcher. Ishiura står på 5-4. Ishiura gick som vanligt in med huvudet extremt lågt och fick grepp om bältet på Daieisho. Det greppet använde han senare för att slänga omkull Daieisho. Under matchen hände det ovanliga att domaren beordrade de båda att vara helt stilla medan domaren knöt till bältet på Daieisho ordentligt. Knuten hade börjat lossna och för att undvika pinsamheter är det domarens plikt att åtgärda saken. När knytandet var färdigt, gav domaren de båda en lätt dask och så fortsatte de från den position de stod i.
Maegashira 14 Abi slog maegashira 16 Asanoyama som verkar ha tappat lite fart efter en fin inledning av turneringen. Båda har 6-3 i matcher.

Kakuryu leder turneringen med sina 9-0.
Tochinoshin är ensam tvåa med 8-1.
Sekiwake Mitakeumi och maegashira 13 Daieisho står på 7-2.

Rapport efter åttonde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Kakuryu fortsätter vinna. Han slog maegashira 4 Shodai utan problem och är obesegrad.
Kakuryu är ensam om att stå på 8-0 i matcher.
Sekiwake Mitakeumi förlorade något överraskande mot maegashira 1 Ichinojo. Mitakeumi står på 7-1. Ichinojo har 4-4. Ichinojo fick tidigt grepp om bältet på Mitakeumi. Sedan stod de och hängde på varandra en lång stund innan något hände. När de väl rörde på sig, tvingade Ichinojo raskt ut Mitakeumi ur ringen.

Ozeki Takayasu besegrade komusubi Takakeisho och gick till 5-3.
Ozeki Goeido fick stryk av maegashira 3 Chiyotairyu och har 5-3 i matcher. Det var en överraskning. Chiyotairyu hade tidigare bara vunnit en enda match under Hatsu basho.
Chiyotairyu anföll direkt och knuffade snabbt ut en blek Goeido ur ringen.
De båda ozeki ser ut att vara borta från striden om turneringssegern.
Sekiwake Tamawashi vann över maegashira 2 Kotoshogiku. Båda står på 3-5.
Komusubi Onosho slog maegashira 1 Hokutofuji i en livlig match som slutade med att Hokutofuji tog ett skutt och landade på magen.

Maegashira 3 Tochinoshin har 7-1 efter segern över maegashira 2 Yoshikaze. Den här gången använde Tochinoshin stötsumo. Det gick alldeles utmärkt.
Maegashira 8 Tochiozan besegrade maegashira 5 Endo i en kort match.
Maegashira 8 Kaisei vann över maegashira 6 Ikioi som har 1-7. Ikioi har en skadad ankel och kan inte bjuda mycket motstånd när han sätts under press. Kaisei satte honom under press och gick till 5-3.
Maegashira 13 Takekaze fortsätter förlora och har nu 1-7 i matcher. Han fick stryk av maegashira 14 Yutakayama. Takekaze bjöd i alla fall publiken på en snygg kullerbytta.
Maegashira 14 Abi gjorde en henka mot maegashira 17 Daiamami. Den lyckades inte omedelbart, men fick Daiamami ur balans så Abi kunde vinna matchen.

Rapport efter sjunde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Matchen mellan yokozuna Kakuryu och maegashira 3 Tochinoshin var dagens höjdpunkt. De båda har sett starkast ut i Hatsu basho hittills. Kakuryu fick snabbt tag i bältet på Tochinoshin som inte lyckades få grepp om bältet på Kakuryu. Det räckte för att den stabile Kakuryu skulle kunna tvinga ut Tochinoshin ur ringen. Kakuryu känns som favorit till turneringssegern redan nu. Han har 7-0 i matcher. Tochinoshin står på 6-1.
Sekiwake Mitakeumi har också 7-0. Han besegrade maegashira 2 Yoshikaze. Mitakeumi satte press på Yoshikaze. När Yoshikaze gick till motanfall backade Mitakeumi lite, vilket fick Yoshikaze att ramla på mage.
Kakuryu och Mitakeumi är de enda som är obesegrade.
Förutom Tochinoshin har följande 6-1 i matcher: maegashira 9 Shohozan, maegashira 13 Daieisho och maegashira 16 Asanoyama.
Asanoyama och Daieisho möttes idag. Daieisho vann.
Shohozan slog maegashira 7 Chiyoshoma. Shohozan presterade två tjuvstarter. Om det påverkade utgången av matchen är svårt att säga, men Shohozan vann ohotad.

Jag misstänker att ozeki Takayasu har slagit upp sin gamla skada. Idag förlorade han mot maegashira 1 Ichinojo. Takayasu fick grepp om bältet på Ichinojo och försökte slänga omkull honom, men Ichinojo var för stor och tung och hade god balans. En stund senare fick Ichinojo bra grepp om bältet på Takayasu och lyckades slänga omkull honom. Takayasu står på 4-3.
Ozeki Goeido har 5-2 efter segern över komusubi Takakeisho. Goeido fick en rejäl smäll vid matchstarten och studsade till, men han kom snabbt in i matchen och vann enkelt.
Sekiwake Tamawashi är inte i gott skick. Han fick stryk av maegashira 1 Hokutofuji. Matchen blev kort. Tamawashi anföll men missade och fortsatte ut ur ringen med lite hjälp av Hokutofuji.

Maegashira 6 Ikioi fick stryk av maegashira 5 Okinoumi och står på 1-6 i matcher. Okinoumi har
3-4.
Stackaras maegashira 7 Chiyonokuni har också 1-6 efter dagens förlust mot maegashira 5 Endo som står på 5-2.
Brasilianaren maegashira 8 Kaisei vann över maegashira 11 Daishomaru och gick till 4-3. Kaisei startade väldigt lojt. Kanske var han rädd att bli lurad av en henka. När matchen kom igång var Kaisei totalt överlägsen.
Lättviktaren maegashira 15 Ishiura har också 4-3. Han slog maegashira 12 Kagayaki.
Veteranen maegashira 13 Takekaze gör en usel turnering. Han har 1-6 efter förlusten mot maegashira 17 Daiamami.
Elitdebutanten maegashira 14 Abi besegrade maegashira 15 Nishikigi och gick till 4-3. Matchstarten var ovanlig. Normalt rusar motståndarna mot varandra i starten. I denna match såg det mest ut som om de bara reste sig upp och lutade sig mot varandra. Abi vann med ett väldigt snyggt kast.
Elitdebutanten maegashira 16 Ryuden vann över maegashira 14 Yutakayama och gick till 4-3 han också.

Rapport efter sjätte dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Idag drog sig både yokozuna Kisenosato och maegashira 10 Aminishiki ur turneringen.
Kisenosato insåg det hopplösa i att kämpa vidare med de skador han länge har dragits med.
Aminishiki skadade sitt ena ben i samband med matchen igår. Hans knän har inte varit bra på åratal, men jag är inte säker på om det är just ett knä som är skadat. Han skadade sig så pass illa att han inte kunde ta sig upp i ringen efter matchen.
Deras motståndare idag - maegashira 8 Kaisei och maegashira 3 Chiyotairyu - fick segrar på walk-over, vilket i synnerhet Chiyotairyu var glad för. Det var hans första vinst i Hatsu basho.

Yokozuna Kakuryu besegrade maegashira 2 Kotoshogiku och gick till 6-0. Kotoshogiku anföll bra i början. Efter en stund fick Kakuryu läget under kontroll och hade grepp om bältet på Kotoshogiku med båda händerna. Tack vare greppet om bältet kunde Kakuryu tvinga ut Kotoshogiku ur ringen.
Båda ozeki fick stryk och har 4-2. Bägge förlusterna var överraskande.
Ozeki Goeido förlorade mot maegashira 2 Yoshikaze. Goeido var inte i bra balans. Yoshikaze kunde snabbt dra ner honom. När Goeido inte är riktigt skärpt kan han se så tafflig ut som han gjorde idag. När han är på rätt humör är han en av de allra bästa.
Ozeki Takayasu fick stryk av komusubi Onosho. Takayasu halkade ute vid ringkanten och kom helt ur balans. Onosho tog skickligt tillfället i akt.
Sekiwake Tamawashi fick stryk av maegashira 1 Ichinojo som inte hade några som helst problem med att skicka ut Tamawashi ur ringen.
Sekiwake Mitakeumi slog maegashira Hokutofuji. Mitakeumi har 6-0. Det var ingen lång match. Mitakeumi tvingade obevekligt ut Hokutofuji ur ringen.

Maegashira 3 Tochinoshin står också på 6-0 efter segern över komusubi Takakeisho. Tochinoshin fortsätter att ösa på och ser väldigt stark ut. Han lyckas få bra grepp i bältet på motståndarna och sedan tvingar han ut dem ur ringen. I morgon får han något att bita i. Då möter han yokozuna Kakuryu. Det blir spännande.
Efter sex dagar ser Kakuryu ut att vara favorit till turneringssegern med Mitakeumi och Tochinoshin som främsta utmanare.
Maegashira 16 Asanoyama har också 6-0, men att han skulle kunna vinna hela turneringen är osannolikt. Asanoyama vann idag över maegashira 15 Ishiura utan problem.

Rapport efter femte dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho har dragit sig ur turneringen på grund av en skadad tå. Maegashira 2 Kotoshogiku fick därmed en seger på walk-over.

Fyra man är obesegrade: yokozuna Kakuryu, sekiwake Mitakeumi, maegashira 3 Tochinoshin och maegashira 16 Asanoyama.
Kakuryu slog maegashira 3 Chiyotairyu.
Mitakeumi vann över sekiwake Tamawashi.
Tochinoshin besegrade ozeki Goeido. Det var ett verkligt styrkebesked från Tochinoshin. Det var första förlusten för Goeido.
Asanoyama slog Kyokutaisei som var gäst från Juryo-divisionen.

Den skadade yokozuna Kisenosato fortsätter agera slagpåse. Han förlorade mot maegashira 2 Yoshikaze.
Ozeki Takayasu gick till 4-1 genom att vinna över maegashira 1 Hokutofuji.
Komusubi Onosho slog komusubi-kollegan Takakeisho. Båda står på 2-3.

Det går inget vidare för bjässen maegashira 1 Ichinojo. Han har 1-4 i matcher efter förlust mot maegashira 4 Shodai.
Maegashira 5 Endo besegrade maegashira 5 Okinoumi och gick till 4-1.
Det är ganska många som står på 4-1. En av dem är maegashira 7 Chiyoshoma som slog maegashira 8 Kaisei.
Maegashira 14 Abi ser pigg ut. Han vann över maegashira 12 Kagayaki. Båda står på 3-2.
 

Rapport efter fjärde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho förlorade för andra dagen i rad. Det var synnerligen oväntat. Han fick stryk av den ettrige maegashira 2 Yoshikaze som tog sin första seger i Hatsu basho. Hakuho såg väldigt tafatt ut.
Innan turneringen höll säkert de flesta Hakuho för att vara favorit till turneringssegern. Nu känns det väldigt öppet. Det är hela elva dagar kvar så det kommer att hända mycket än.
De som hittills har imponerat mest på mig är ozeki Goeido och maegashira 3 Tochinoshin som båda står på 4-0. Det är fler som har 4-0, men de båda har sett bäst ut.
Goeido besegrade maegashira 1 Hokutofuji som kämpade emot bra, men i det långa loppet var Goeido definitivt den starkare.
Tochinoshin vann över ozeki Takayasu i en jämn match. Tochinoshin var på vippen att sätta ner sin häl utanför ringen innan Takayasu föll omkull, men på något sätt lyckades han hålla upp hälen.

Yokozuna Kakuryu har också 4-0. Han slog maegashira 1 Ichinojo som anföll bra i starten. Kakuryu lyckades hålla emot. Kanske är Kakuryu på väg att komma igång och bli sitt vanliga jag. Då är han att räkna med i kampen om turneringssegern. Idag såg han bra ut utan att vara spektakulär. Det är just så han brukar se ut när han är i form.
Yokozuna Kisenosato borde sjukskriva sig. Han fick stryk av sin gamle rival maegashira 2 Kotoshogiku. Båda har 1-3 i matcher.

Sekiwake Tamawashi imponerade de första två dagarna. Sedan har det blivit två förluster, Idag förlorade han mot komusubi Onosho i en match med pigg stötsumo.
Sekiwake Mitakeumi ångar på. Han har 4-0 efter segern över komusubi Takakeisho.

Maegashira 4 Shodai vann en kort match mot maegashira 3 Chiyotairyu på ett ovanligt sätt. Chiyotairyu gick till anfall men efter någon sekund vek sig hans vänstra knä och han ramlade omkull.
Maegashira 5 Endo vann utan problem över maegashira 4 Arawashi.
Brasilianaren maegashira 8 Kaisei anföll glatt mot maegashira 9 Chiyomaru, men det hjälpte inte. Kaisei föll framlänges och förlorade matchen.
Veteranen maegashira 13 Takekaze har 0-4 efter förlust mot maegashira 13 Daieisho.
Maegashira 16 Asanoyama slog maegashira 14 Yutakayama och gick till 4-0.
Matchen mellan de båda elitnykomlingarna maegashira 14 Abi och maegashira 16 Ryuden var kul.
Ryuden var på offensiven och Abi skuttade omkring vid ringkanten och försökte undvika att kliva utanför. Plötsligt gick Abi till snabb motattack och slängde omkull Ryuden. Det var snyggt.

Rapport efter tredje dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Terunofuji har fått dra sig ur turneringen på grund av problem med diabetes. Hans motståndare maegashira 11 Daishomaru fick segern på walk-over.

Den ende yokozuna som vann idag var Kakuryu. Han vann över maegashira 2 Yoshikaze i en kort match.
Den skadade yokozuna Kisenosato förlorade mot maegashira 1 Ichinojo. Kisenosato kämpade så gott han kunde, men Ichinojo var klart bäst. Den här turneringen har Ichinojo gått upp till 215 kg. Den senaste notering jag minns var 207. Innan dess hade han haft magproblem och gått ner ganska mycket i vikt. Med sina 192 cm påminner han om Obelix, fast i annorlunda klädsel.
Dagens stora överraskning var att yokozuna Hakuho fick stryk av maegashira 1 Hokutofuji, som hittills i turneringen inte visat toppform. Hokutofuji anföll i full fart. Hakuho kom aldrig riktigt i balans.

Båda ozeki vann.
Ozeki Goeido besegrade maegashira 2 Kotoshogiku.
Ozeki Takayasu slog maegashira 3 Chiyotairyu.
Sekiwake Mitakeumi vann över komusubi Onosho.
Sekiwake Tamawashi förlorade mot komusubi Takakeisho i en match som innehöll vad som liknade örfilar och rallarsvingar med öppen hand.

Maegashira 3 Tochinoshin gick till 3-0 genom att besegra maegashira 5 Okinoumi. Tochinoshin såg lika stark ut som han gjort hittills i turneringen. I morgon får han möta ozeki Takayasu. Det kan bli en sevärd match.
Publikfavoriten maegashira 5 Endo förlorade mot maegashira 7 Chiyoshoma.
Brasilianaren maegashira 8 Kaisei fick sin första förlust. Han fick stryk av maegashira 8 Tochiozan.
Japanske debutanten maegashira 14 Abi tog sin första seger i elitdivisionen. Han slog den garvade ringräven maegashira 13 Takekaze.

Rapport efter andra dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Samtliga yokozuna vann.
Yokozuna Hakuho besegrade maegashira 1 Ichinojo. Det blev en lång match. Hakuho såg nästan liten ut tillsammans med den store Ichinojo.
Yokozuna Kakuryu slog komusubi Takakeisho. Kakuryu är inte sitt gamla energiska jag, men han var bra nog för att vinna.
Yokozuna Kisenosato vann över maegashira 1 Hokutofuji. Frågan är om det är ett styrkebesked från Kisenosato eller ett svaghetstecken från Hokutofuji.
Båda ozeki vann också.
Ozeki Goeido slog komusubi Onosho.
Ozeki Takayasu besegrade maegashira 2 Kotoshogiku. Det blev en lång match. Takayasu fick verkligen jobba för segern.
Båda sekiwake vann också.
Det är faktiskt lite ovanligt att alla yokozuna, ozeki och sekiwake vinner samma dag.
Ofta är det en överraskning att en lägre rankad slår någon av de högst rankade, men det är en överraskning att allt går som förväntat också.
Sekiwake Mitakeumi vann över maegashira 3 Chiyotairyu.
Sekiwake Tamawashi besegrade maegashira 2 Yoshikaze med intensiv stötsumo.

Maegashira 3 Tochinoshin slog maegashira 4 Arawashi. Tochinoshin var helt överlägsen och ser urstark ut.
Maegashira 8 Kaisei gick till 2-0 genom att vinna över maegashira 7 Chiyonokuni.
Den långtidsskadade maegashira 10 Terunofuji förlorade mot maegashira 11 Kotoyuki i en väldigt kort match.
Det skulle inte förvåna mig om Terunofuji snart är nere i Juryo-divisionen.
Maegashira 15 Ishiura besegrade maegashira 14 Abi. Ishiura var nere i Juryo-divisionen förra turneringen, men är nu tillbaka och står på 2-0 i matcher. Ishiura är bra, men med sina 116 kg är han lite för lätt för att kunna hävda sig riktigt bra i elitdivisionen.

Rapport efter första dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Hatsu basho hålls traditionsenligt i Tokyo.
Förutom att Harumafuji har dragit sig tillbaka från sumon, har också en av de allra högst rankade domarna blivit suspenderad för att han sexuellt ofredat en yngre man inom sumon.

Stort intresse riktas mot några av de bästa som har varit skadade under lång tid.
Det gäller yokozuna Kakuryu, yokozuna Kisenosato, ozeki Takayasu och Terunofuji, som denna turnering är rankad maegashira 10.
Två av dessa vann och två förlorade.
Kakuryu besegrade maegashira 1 Hokutofuji. Kakuryu såg stel ut, men vann gjorde han.
Takayasu slog maegashira 2 Yoshikaze.
Kisenosato förlorade mot komusubi Takakeisho. Det krävdes en domarkonferens för att avgöra vem som vann.
Terunofuji fick stryk av maegashira 9 Chiyomaru. Det syns att Terunofuji är långt ifrån frisk.

Yokozuna Hakuho vann över komusubi Onosho.
Ozeki Goeido besegrade maegashira 1 Ichinojo. Ichinojo har sakta men säkert arbetat sig uppåt i rankingen efter att ha rasat ganska kraftigt. Det blir intressant att se hur han klarar motståndet på den här nivån. Idag gick det inget vidare.

27-årige japanen maegashira 16 Ryuden gör debut i elitdivisionen. Han inledde elitkarriären med tjuvstart mot maegashira 15 Nishikigi. När matchen kom igång, vann Ryuden med ett snyggt kast.
23-årige japanen maegashira 14 Abi gör också debut i eliten. För honom gick det mindre bra. Han förlorade mot maegashira 13 Daieisho.
Maegashira 8 Kaisei och maegashira 9 Shohozan försökte båda kasta omkull varandra. Kaisei lyckades och vann.
Publikfavoriten maegashira 5 Endo vann en underhållande match mot maegashira 6 Takarafuji.
Maegashira 3 Tochinoshin har dragits med skador länge. Idag såg han ut att vara i fin form när han besegrade maegashira 4 Shodai.