Home  |  User Forum  |  News  |  Fantasy Sumo  |  Media Requests  |  Contributors  |  About Us Sumo 101  |  Links  |  Archives  |  Swedish

 

Rapport efter femtonde dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Yokozuna Kisenosato vann Haru basho. Det trodde jag var otänkbart för två dagar sedan när jag såg att han skadade armen i förlustmatchen mot yokozuna Harumafuji.
Ozeki Terunofuji mötte yokozuna Kisenosato. Terunofuji hade 13-1 i matcher.
Kisenosato hade 12-2. Kisenosato vann trots ganska tafflig sumo. Kisenosato startade till och med matchen med en henka, men Terunofuji lät sig inte luras. Båda stod då på 13-2. De fick därför mötas i en avgörande final. Finalen blev ganska kort. Kisenosato vann genom att kasta omkull Terunofuji.

Yokozuna Kakuryu besegrade yokozuna Harumafuji i en ganska lång och bra match. Båda slutade på 10-5.
Sekiwake Takayasu slog sekiwake Tamawashi och slutade på utmärkta 12-3. Det var nära ögat och det krävdes en domarkonferens för att fastställa att Takayasu hade vunnit. Tamawashi fick 8-7 så han får också behålla sin rang som sekiwake. Om Takayasu får 10 eller fler segrar nästa turnering, kommer han högst sannolikt att upphöjas till ozeki eftersom han nu har två utmärkta turneringar i rad bakom sig.
Sekiwake Kotoshogiku slutade på 9-6 efter vinsten över maegashira 4 Yoshikaze som slutade på
8-7. Kotoshogiku nådde alltså inte de tio segrar som krävdes för att han skulle få komma tillbaka direkt till ozeki-nivån.
Komusubi Mitakeumi besegrade maegashira 10 Tochiozan. Mitakeumi fick 9-6. Tochiozan fick
10-5.

Specialpriset för ”Outstanding performance” gick till sekiwake Takayasu.
Fighting Spirit-priset gavs till maegashira 13 Takakeisho.
Inget Teknikpris delades ut.

Rapport efter trettonde dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Yokozuna Harumafuji lyckades besegra yokozuna Kisenosato. Harumafuji har inte sett särskilt stabil ut så det var en överraskning. Hans sedvanliga snabba start fick Kisenosato ur balans. Kisenosato har 12-1 i matcher. Harumafuji står på 10-3. Tyvärr kan det bli så att Kisenosato inte kan visa mycket mer i den här turneringen. Han såg ut att skada sin axel illa när han föll.
Ozeki Terunofuji har också 12-1 i matcher. Han slog yokozuna Kakuryu som har 8-5.
Terunofuji har rejäla bandage kring båda armbågarna men det hindrar inte att han ser urstark ut.
Tre man har 10-3 i matcher och har fortfarande viss möjlighet att vinna turneringen.
Sekiwake Tamawashi vann över maegashira 3 Takarafuji. Tamawashi har 7-6 och behöver en seger till för att få vara kvar som sekiwake.
Sekiwake Kotoshogiku besegrade komusubi Shodai och gick till 8-5. Om Kotoshogiku vinner sina återstående matcher får han tillbaka sin rang som ozeki. Shodai har 4-9 och kommer att falla ner till maegashira-nivå. Kotoshogiku satte full fart från början och satte press på Shodai som räckte för att vinna matchen. Tråkigt nog för Kotoshogiku får han i morgon möta den starke Terunofuji. Att vinna den matchen blir inte lätt. Båda kommer definitivt att vara väldigt motiverade.
Sekiwake Takayasu fick stryk av maegashira 4 Yoshikaze och har 10-3. Yoshikaze gick till 8-5 och kommer att stiga i rankingen. Med tanke på hur det har gått för övriga på de högre maegashira-nivåerna är det inte alls otänkbart att Yoshikaze kommer att rankas som komusubi nästa turnering.
Komusubi Mitakeumi har 7-6 och har en bra chans att bli befordrad till sekiwake. Han slog maegashira 2 Sokokurai.

Maegashira 7 Ichinojo fick en vinst på walk-over. Han skulle ha mött maegashira 4 Arawashi som tyvärr har fått dra sig ur turneringen.
Maegashira 6 Endo vann över maegashira 10 Tochiozan. Endo har 7-6 och kan nå de åtta segrar som krävs för att stiga i graderna. Tochiozan har sitt på det torra med 10-3.
Brasilianaren maegashira 8 Kaisei tog sin tredje seger i turneringen när han slog maegashira 16 Nishikigi.

Rapport efter tolfte dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Yokozuna Kisenosato leder fortfarande Haru basho. Han slog maegashira 4 Arawashi och har 12-0 i matcher. Kisenosato anföll aggressivt idag och vann i en snabb match.
Sekiwake Takayasu ser inte längre ut att vara en konkurrent om turneringssegern. Han står på 10-2 efter förlust mot yokozuna Harumafuji som har 9-3. Harumafuji gjorde en väldigt snabb start precis som han brukar och Takayasu lyckades aldrig få balansen så att han kunde göra motstånd.
Ozeki Terunofuji är den som har störst chans att utmana Kisenosato. Terunofuji står på 11-1 efter att ha besegrat maegashira 5 Endo som har 6-6. Endo hade press på Terunofuji vid ringkanten, men Terunofuji höll emot och vann matchen.
Sekiwake Tamawashi överraskade genom att vinna över yokozuna Kakuryu med stötsumo. Kakuryu är inte i toppskick. Han står nu på 8-4. Tamawashi har 6-6.

Sekiwake Kotoshogiku måste vinna sina återstående tre matcher för att få återvända till sin ozeki-ranking. Han har 7-5 efter att ha förlorat mot maegashira 3 Takarafuji.
Komusubi Shodai kommer att degraderas till maegashira-nivå nästa turnering. Han fick sin åttonde förlust när han fick stryk av maegashira 1 Ikioi.
Maegashira 4 Yoshikaze såg lite trött ut tidigt i turneringen, men har nu fått tillbaka sin sedvanliga ettriga energi. Han vann över maegashira 7 Chiyoshoma.
Maegashira 13 Takakeisho säkrade befordran. Han tog sin åttonde seger när han vann över maegashira 7 Ichinojo.
Maegashira 6 Chiyonokuni säkrade också befordran. Han besegrade maegashira 11 Ishiura.
Maegashira 9 Kotoyuki hade svårt att resa sig efter matchen igår och hade definitivt ont. Skadan var inte värre än att han idag slog maegashira 8 Kaisei som för all del inte är i fysiskt toppskick han heller.
Maegashira 14 Myogiryu slog maegashira 10 Tochiozan som nu har 10-2. Även om det är ett mycket bra resultat kan han knappast längre räknas som konkurrent om turneringssegern.
Maegashira 11 Daieisho vann över maegashira 12 Sadanoumi med stötsumo och har 8-4 i matcher. Han kommer alltså att stiga i graderna till nästa turnering.

I morgon möts yokozuna Kisenosato och yokozuna Harumafuji. Det blir intressant.
Ozeki Terunofuji ska möta yokozuna Kakuryu. Det blir intressant det också.

Rapport efter elfte dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Maegashira 15 Chiyoo har skadat en tå och har fått dra sig ur turneringen.
Tåskador är inte ovanliga i sumo. Man ser många tejpade tår bland de tävlande. Den här skadan måste vara något extra.

Yokozuna Kisenosato är ensam ledare i Haru basho med 11-0 i matcher. Han besegrade
maegashira 4 Yoshikaze som kämpade febrilt men förgäves.
Sekiwake Takayasu förlorade mot yokozuna Kakuryu i en bra match och står på 10-1. Kakuryu har 8-3.
10-1 har också ozeki Terunofuji och maegashira 10 Tochiozan.
Terunofuji vann över maegashira 4 Arawashi som verkligen kämpade bra. Men, när Terunofuji fick ett riktigt bra grepp om bältet på Arawashi dröjde det inte länge innan matchen var över. Det var en ovanligt sevärd match.
Tochiozan besegrade maegashira 6 Chiyonokuni.
Yokozuna Harumafuji slog komusubi Mitakeumi i en snabb match och har 8-3 i matcher. Mitakeumi står på 5-6. Harumafuji gick till attack, fick utmärkt grepp om bältet och så var matchen över i ett nafs.

Sekiwake Kotoshogiku har 7-4 efter förlusten mot maegashira 1 Ikioi. Kotoshogiku måste vinna tre av de återstående fyra matcherna för att få återkomma som ozeki.
Maegashira 7 Ichinojo gick till 5-6 när han vann över maegashira 10 Tochinoshin. Det var ovanligt bra fart på den annars ofta tröge Ichinojo.
Maegashira 7 Chiyoshoma är klar för befordran. Han har 8-3 efter vinsten över maegashira 13 Daishomaru. Chiyoshoma visade fin bältessumo.
114 kg lätte maegashira 11 Ishiura har 6-5. Han besegrade maegashira 9 Kotoyuki, men det var på håret och det krävdes en domarkonferens för att fastställa. Kotoyuki hade svårt att resa sig efter matchen. Han tycks ha någon skada, vilket hans resultat hittills – 2-9 i matcher – också indikerar.
Maegashira 15 Tokushoryu kommer att stiga i graderna. Han gick till 8-3 genom att besegra maegashira 12 Sadanoumi.

Rapport efter tionde dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Yokozuna Kisenosato och sekiwake Takayasu delar fortfarande ledningen. Båda är obesegrade.
Kisenosato ser närmast orubblig ut och vann över sekiwake Tamawashi.
Takayasu slog maegashira 2 Takanoiwa som försökte med en henka, men Takayasu lät sig inte luras och vann matchen både snabbt och lätt.
I morgon kommer Takayasu att få bekänna färg. Då ställs han mot yokozuna Kakuryu.
Kakuryu är inte i toppform så Takayasu har en hygglig chans. Kakuryu förlorade mot maegashira 4 Yoshikaze och har 7-3 i matcher. Om Yoshikaze kunde besegra Kakuryu så kan Takayasu i toppform också göra det. Yoshikaze har en ettrig stil och han visade sig verkligen från sin bästa sida idag.
Yokozuna Harumafuji har också 7-3. Han slog maegashira 5 Endo.

Ozeki Terunofuji har strålande 9-1 i matcher. Han vann över komusubi Shodai med rejäl bältessumo. Terunofuji är den ende som har en rimlig chans att utmana Kisenosato och Takayasu i kampen om turneringssegern. Visserligen har också maegashira 10 Tochiozan 9-1 i matcher, men att han skulle kunna gå förbi Kisenosato, Terunofuji och Takayasu är så osannolikt så att det nästan är att betrakta som omöjligt. Det ska inte förnekas att det vore lite kul om han lyckades.

Sekiwake Kotoshogiku strävar vidare mot sina hägrande tio segrar. Han besegrade maegashira 1 Takekaze i en kort match och gick till 7-3.
Maegashira 15 Tokushoryu slog maegashira 7 Chiyoshoma. Båda har fina 7-3 i matcher.
Maegashira 6 Chiyonokuni har 7-3 han också efter segern över maegashira 9 Kotoyuki.

Publikfavoriten maegashira 12 Ura vann en snabb match över maegashira 15 Chiyoo. Det hördes på publikjublet att det var en populär vinnare. Ura har 5-5 i matcher.
Maegashira 11 Ishiura gick också till 5-5. Hans ivriga sumo gav honom segern över maegashira 13 Takakeisho, men det var bra nära att Ishiura ramlade omkull mitt i sitt vilda skuttande.
Maegashira 6 Aoiyama slängde snyggt omkull maegashira 8 Okinoumi. Tråkigt nog för Aoiyama satte han ner sin ena häl utanför ringen innan Okinoumi hade landat så matchen vanns av Okinoumi.
I matchen mellan maegashira 8 Kaisei och maegashira 4 Arawashi lyckades båda två falla framlänges. Kaisei landade först, med liten men tydlig marginal, så Arawashi vann matchen.
Det krävdes en domarkonferens för att fastställa resultatet.

Intressant nog tillhör de båda ledarna av turneringen – Kisenosato och Takayasu – samma stall, nämligen Tagonoura.

Rapport efter nionde dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Yokozuna Kisenosato är fortfarande obesegrad. Han besegrade sekiwake Kotoshogiku som har 6-3 i matcher.
Yokozuna Kakuryu står på 7-2. Han slog maegashira 3 Takarafuji.
Maegashira 4 Arawashi stod för dagens skräll när han vann över yokozuna Harumafuji. Arawashi har 2-7 i matcher. Harumafuji har 6-3.
Ozeki Terunofuji ser stark ut. Det är härligt att han äntligen återhämtat sig något så när efter sina långvariga skadeproblem. Han har 8-1 i matcher efter att ha besegrat maegashira 1 Ikioi.

Sekiwake Takayasu ser grymt bra ut. Han är fortfarande obesegrad. Idag slog han maegashira 1 Takekaze.
Komusubi Mitakeumi vann över komusubi Shodai. Mitakeumi har 4-5. Shodai står på 3-6.
Maegashira 8 Kaisei har vunnit två matcher sedan han återkom efter skada. Sin andra seger tog han genom att besegra maegashira 3 Shohozan.
Det går inget vidare för store och tunge maegashira 7 Ichinojo. Han fick stryk av maegashira 4 Yoshikaze och står på 3-6. Yoshikaze har 5-4.
Den populäre maegashira 5 Endo vann över maegashira 8 Okinoumi. Endo står på 6-3. Okinoumi står på 5-4.
Maegashira 7 Chiyoshoma gör en fin turnering. Han besegrade maegashira 6 Aoiyama och har 7-2 i matcher. Aoiyama har 4-5.
Maegashira 10 Tochiozan klarar sig ännu bättre. Han står på 8-1 efter vinsten över maegashira 15 Tokushoryu.

Med 6 dagar kvar är Kisenosato favorit till turneringssegern, men jag skulle inte räkna bort Takayasu.

Rapport efter sjätte dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Tyvärr får jag rapportera att både yokozuna Hakuho och ozeki Goeido har fått lämna turneringen på grund av skador.
Å andra sidan har maegashira 8 Kaisei kommit tillbaka efter sin frånvaro.

Turneringen är verkligen svajig vad beträffar prestationer av yokozuna.
Undantaget är yokozuna Kisenosato. Han har 6-0 i matcher efter segern över maegashira 3 Takarafuji. Det var första förlusten i turneringen för Takarafuji. Kisenosato hade full kontroll över matchen.
Yokozuna Harumafuji slog maegashira 4 Yoshikaze och gick till 4-2. Yoshikaze har 3-3. Yoshikaze kämpade bra med sin ettriga stil, men blev till slut för ivrig och ramlade framlänges.
Yokozuna Kakuryu fick stryk av maegashira 3 Shohozan och har 4-2 i matcher. Det var första vinsten i turneringen för Shohozan som vann med prima stötsumo. Kakuryu såg inte alls lika stabil ut som han brukar.

Förutom Kisenosato är sekiwake Takayasu och maegashira 10 Tochiozan obesegrade.
Takayasu besegrade ozeki Terunofuji. Det klarar inte vem som helst av. Terunofuji står på 5-1 i matcher. Takayasu anföll med stötsumo och vann utan problem. Han ser ut som en klar ozeki-kandidat.
Tochiozan vann över maegashira 12 Sadanoumi. Det var inte oväntat. Sadanoumi står på 1-5.

Eftersom ozeki Goeido drog sig ur turneringen, vann hans tänkte motståndare sekiwake Tamawashi matchen på walk-over.
Sekiwake Kotoshogiku kämpar på mot sina hägrande 10 vinster. Han är uppe i 4-2 efter att ha slagit komusubi Mitakeumi. Kotoshogiku ser pigg och aktiv ut. Jag förstår inte hur han klarar det med sina kraftigt tejpade knän.
Komusubi Shodai gick till 3-3 genom att besegra maegashira 1 Takekaze.

Maegashira 7 Chiyoshoma står på fina 5-1. Han slog maegashira 5 Hokutofuji.
Återkomsten till turneringen blev inte så lyckad för maegashira 8 Kaisei. Han förlorade mot maegashira 6 Aoiyama.
Maegashira 8 Okinoumi vann med aggressiv sumo över maegashira 7 Ichinojo.
Maegashira 12 Ura besegrade maegashira 11 Ishiura. Båda har 3-3 i matcher.

Rapport efter fjärde dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Det kan vara svårt för en nybliven yokozuna att prestera sumo i toppklass. Detta är första turneringen för Kisenosato som yokozuna och han har inga problem. Tvärtom överglänser han de tre andra yokozuna.
Kisenosato slog maegashira 2 Sokokurai i en match han hade fullständig kontroll över. Kisenosato har 4-0 i matcher.
Yokozuna Hakuho har bara 2-2. Han fick stryk av maegashira 1 Ikioi som tvingade Hakuho baklänges och ut ur ringen. Samtidigt som Hakuho åkte ur ringen föll Ikioi framlänges. Det blev domarkonferens som fastställde att Ikioi hade vunnit. När man såg reprisen kändes det tveksamt om det verkligen var Hakuho som först rörde marken utanför ringen, men som i andra sporter är det domarna som bestämmer i sumo.
Sekiwake Kotoshogiku överraskade stort genom att besegra yokozuna Kakuryu som har sett hur stabil ut som helst fram till idag. Kotoshogiku har dessutom knän som inte är i bästa skick men hans ambition att ta minst 10 segrar och därmed återfå sin rang som ozeki ger honom förstås motivation. Båda två har 3-1 i matcher.
Yokozuna Harumafuji vann enkelt över maegashira 1 Takekaze men fick en smäll i ögat som han var klart besvärad av efter matchen. Harumafuji står på 2-2. Takekaze har 0-4.

Ozeki Goeido gör en usel turnering och har 1-3 i matcher. Han fick stryk av maegashira 2 Takanoiwa. Det var turneringens första seger för Takanoiwa.
Desto bättre går det för ozeki Terunofuji. Han slog maegashira 4 Yoshikaze och gick till 4-0.
En lustig detalj kan nämnas om Terunofuji. Precis innan matchen startar vickar han med huvudet från sida till sida.

Sekiwake Takayasu fortsätter prestera bra sumo. Han brukar vicka med huvudet från sida till sida på samma sätt som Terunofuji, men det är knappast det som ger honom segrarna. Takayasu vann över komusubi Mitakeumi. Takayasu har 4-0 och Mitakeumi 2-2.
Bland de lägre rankade visar maegashira 7 Chiyoshoma också fin sumo. Han är obesegrad. Idag besegrade han maegashira 10 Tochinoshin.
Maegashira 7 Ichinojo – med smeknamnet ”Monstret” – har 3-1 i matcher. Han gick rakt fram och puffade ut maegashira 9 Kagayaki.
Maegashira 11 Ishiura må vara lätt, men han är sannerligen inte dålig. Med ett fint grepp om bältet slängde han snyggt omkull maegashira 12 Sadanoumi. Den kasttekniken har det vackra namnet ”shitatehineri”.
Maegashira 12 Ura har en ovanlig teknik i starten. Han går in med huvudet extremt lågt. Det ser ut som om han tänkte kasta sig om låren på motståndaren. Han vann över maegashira 11 Daieisho med tekniken ”oshidashi” vilket innebär att han knuffade ut Daieisho ur ringen. Det var inte fråga om något grepp kring låren. Oshidashi är en av de vanligaste teknikerna för att vinna sumo-matcher.

Rapport efter tredje dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Yokozuna Harumafuji hade plockat av sig bandaget runt höger armbåge, men det hjälpte inte. Matchen mot maegashira 2 Sokokurai slutade med att Harumafuji ramlade på näsan.
Yokozuna Kisenosato var säker och slog maegashira 2 Takanoiwa.
Maegashira 1 Takekaze satte full fart från start och attackerade tappert yokozuna Hakuho, men
Hakuho stod emot och vann till slut. Snart 37-årige Takekaze är bra, men inte riktigt så bra att han ska kunna utgöra ett hot mot de högst rankade.
Maegashira 1 Ikioi är bättre än Takekaze, men inte heller den alltid tappert kämpande Ikioi är riktigt så bra att han utgör ett riktigt hot mot de högst rankade. Ikioi kämpade hårt som vanligt men det räckte inte mot den stabile yokozuna Kakuryu som vann matchen.
Det går inget vidare för ozeki Goeido. Han har 1-2 i matcher efter förlust mot komusubi Shodai.
Ozeki Terunofuji fortsätter att se stark ut. Så här långt i turneringen ser han inte ut att besväras av sina efterhängsna skador. Han besegrade maegashira 3 Shohozan med eftertryck.
Sekiwake Kotoshogiku kämpade hårt men sekiwake-kollegan Takayasu var bättre och vann matchen. Takayasu imponerar.

Maegashira 3 Takarafuji fortsätter att se bra ut. Han vann en lätt seger över maegashira 5 Endo.
Maegashira 5 Hokutofuji startade i full fart och satte press på den 212 kg tunge maegashira 7 Ichinojo, men Ichinojo lyckades hitta balansen och fick bra grepp om bältet på Hokutofuji. Därefter var matchen snart över med Ichinojo som vinnare.
Maegashira 7 Chiyoshoma har 3-0 i matcher efter att ha slagit maegashira 9 Kotoyuki.
Maegashira 10 Tochinoshin tog sin första seger i Haru basho när han besegrade maegashira 12 Sadanoumi. Tochinoshin har en skada i höger knä. Ur sportslig synvinkel ser han nästan enbent ut, men det gör honom inte mindre urstark. Han fick bra grepp om bältet på Sadanoumi och lyckades vinna matchen.
Maegashira 11 Ishiura väger bara 114 kg så han är i lättaste laget. Han var synnerligen ettrig i matchen mot maegashira 11 Daieisho och lyckades besegra denne.

Rapport efter andra dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Idag vann alla fyra yokozuna, vilket är vad man ska förvänta sig av dem.
Yokozuna Hakuho arbetade lugnt och säkert och tog inga risker när han besegrade maegashira 2 Sokokurai.
Yokozuna Kisenosato var också lugn och arbetade metodiskt när han slog komusubi Shodai.
Däremot var yokozuna Harumafuji illa ute mot maegashira 1 Ikioi. Visserligen vann Harumafuji, men det var hårfint. Det krävdes en domarkonferens för att fastställa att Harumafuji var segrare.
Harumafuji har rejäla bandage kring båda armbågarna. Man undrar i vilket skick de är.
Yokozuna Kakuryu såg mycket säker ut när han utan problem vann över maegashira 1 Takekaze.
Ozeki Terunofuji besegrade sekiwake Tamawashi. Terunofuji ser starkare ut än vid förra turneringen, men han verkar inte helt stabil. Han har vunnit båda sina matcher i Haru basho hittills.
Ozeki Goeido förlorade mot sekiwake Takayasu som imponerar. Idag visade Takayasu inte direkt prov på elegant sumo, men den var mycket effektiv.
Sekiwake Kotoshogiku kämpar vidare mot de 10 vinster som krävs för att han ska få komma tillbaka direkt som ozeki efter sin degradering. Han vann över maegashira 2 Takanoiwa och är obesegrad hittills, men han är kraftigt tejpad kring båda knäna och det kan bli svårt för honom i längden.

Ett stort antal unga japanska damer var mindre glada idag. Deras båda favoriter maegashira 12 Ura och maegashira 5 Endo förlorade sina matcher.
Detta är första turneringen i elitdivisionen för knappt 25-årige Ura som är född i Osaka och alltså tävlar på hemmaplan i sin debutturnering.

Rapport efter första dagen av Haru Basho av Stefan Häger
Haru basho har startat.
Intresset är enormt. Biljetterna till alla femton matchdagarna påstås ha tagit slut på två timmar.
Detta blir första turneringen för Kisenosato rankad som yokozuna.
Som kuriosa kan jag nämna att förre presidenten i Frankrike – Jacques Chirac – var och förmodligen fortfarande är stor sumofantast.

Brasilianaren Kaisei är tyvärr skadad och är inte med i turneringen.
Vi har den ovanliga situationen att fyra man är rankade som yokozuna och bara två som ozeki. Det känns lite som uppochnedvända världen.

Turneringen inleddes med två stora överraskningar. Både yokozuna Hakuho och yokozuna Harumafuji förlorade.
Hakuho fick stryk av komusubi Shodai.
Harumafuji förlorade mot Kotoshogiku som denna turnering är rankad som sekiwake efter att ha blivit degraderad från ozeki-nivån på grund av två raka turneringar med färre än 8 vinster. Om Kotoshogiku denna turnering tar 10 segrar återfår han sin rang som ozeki till nästa turnering. I annat fall får han följa de vanliga reglerna för befordran och prestera mycket bra resultat tre turneringar i rad.
Yokozuna Kakuryu vann programenligt över komusubi Mitakeumi.
Yokozuna Kisenosato inledde sin karriär som yokozuna med att slå maegashira 1 Takekaze.
Ozeki Terunofuji har varit skadad väldigt länge, men kämpat ändå. Från träningarna rapporteras att han ser bättre ut nu så kanske kan han komma tillbaka och visa hur bra han är. Han inledde Haru basho med att besegra maegashira 2 Sokokurai.
Ozeki Goeido vann över maegashira 1 Ikioi.