Home  |  User Forum  |  News  |  Fantasy Sumo  |  Media Requests  |  Contributors  |  About Us Sumo 101  |  Links  |  Archives  |  Swedish

 

Rapport efter sjunde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Matchen mellan yokozuna Kakuryu och maegashira 3 Tochinoshin var dagens höjdpunkt. De båda har sett starkast ut i Hatsu basho hittills. Kakuryu fick snabbt tag i bältet på Tochinoshin som inte lyckades få grepp om bältet på Kakuryu. Det räckte för att den stabile Kakuryu skulle kunna tvinga ut Tochinoshin ur ringen. Kakuryu känns som favorit till turneringssegern redan nu. Han har 7-0 i matcher. Tochinoshin står på 6-1.
Sekiwake Mitakeumi har också 7-0. Han besegrade maegashira 2 Yoshikaze. Mitakeumi satte press på Yoshikaze. När Yoshikaze gick till motanfall backade Mitakeumi lite, vilket fick Yoshikaze att ramla på mage.
Kakuryu och Mitakeumi är de enda som är obesegrade.
Förutom Tochinoshin har följande 6-1 i matcher: maegashira 9 Shohozan, maegashira 13 Daieisho och maegashira 16 Asanoyama.
Asanoyama och Daieisho möttes idag. Daieisho vann.
Shohozan slog maegashira 7 Chiyoshoma. Shohozan presterade två tjuvstarter. Om det påverkade utgången av matchen är svårt att säga, men Shohozan vann ohotad.

Jag misstänker att ozeki Takayasu har slagit upp sin gamla skada. Idag förlorade han mot maegashira 1 Ichinojo. Takayasu fick grepp om bältet på Ichinojo och försökte slänga omkull honom, men Ichinojo var för stor och tung och hade god balans. En stund senare fick Ichinojo bra grepp om bältet på Takayasu och lyckades slänga omkull honom. Takayasu står på 4-3.
Ozeki Goeido har 5-2 efter segern över komusubi Takakeisho. Goeido fick en rejäl smäll vid matchstarten och studsade till, men han kom snabbt in i matchen och vann enkelt.
Sekiwake Tamawashi är inte i gott skick. Han fick stryk av maegashira 1 Hokutofuji. Matchen blev kort. Tamawashi anföll men missade och fortsatte ut ur ringen med lite hjälp av Hokutofuji.

Maegashira 6 Ikioi fick stryk av maegashira 5 Okinoumi och står på 1-6 i matcher. Okinoumi har
3-4.
Stackaras maegashira 7 Chiyonokuni har också 1-6 efter dagens förlust mot maegashira 5 Endo som står på 5-2.
Brasilianaren maegashira 8 Kaisei vann över maegashira 11 Daishomaru och gick till 4-3. Kaisei startade väldigt lojt. Kanske var han rädd att bli lurad av en henka. När matchen kom igång var Kaisei totalt överlägsen.
Lättviktaren maegashira 15 Ishiura har också 4-3. Han slog maegashira 12 Kagayaki.
Veteranen maegashira 13 Takekaze gör en usel turnering. Han har 1-6 efter förlusten mot maegashira 17 Daiamami.
Elitdebutanten maegashira 14 Abi besegrade maegashira 15 Nishikigi och gick till 4-3. Matchstarten var ovanlig. Normalt rusar motståndarna mot varandra i starten. I denna match såg det mest ut som om de bara reste sig upp och lutade sig mot varandra. Abi vann med ett väldigt snyggt kast.
Elitdebutanten maegashira 16 Ryuden vann över maegashira 14 Yutakayama och gick till 4-3 han också.

Rapport efter sjätte dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Idag drog sig både yokozuna Kisenosato och maegashira 10 Aminishiki ur turneringen.
Kisenosato insåg det hopplösa i att kämpa vidare med de skador han länge har dragits med.
Aminishiki skadade sitt ena ben i samband med matchen igår. Hans knän har inte varit bra på åratal, men jag är inte säker på om det är just ett knä som är skadat. Han skadade sig så pass illa att han inte kunde ta sig upp i ringen efter matchen.
Deras motståndare idag - maegashira 8 Kaisei och maegashira 3 Chiyotairyu - fick segrar på walk-over, vilket i synnerhet Chiyotairyu var glad för. Det var hans första vinst i Hatsu basho.

Yokozuna Kakuryu besegrade maegashira 2 Kotoshogiku och gick till 6-0. Kotoshogiku anföll bra i början. Efter en stund fick Kakuryu läget under kontroll och hade grepp om bältet på Kotoshogiku med båda händerna. Tack vare greppet om bältet kunde Kakuryu tvinga ut Kotoshogiku ur ringen.
Båda ozeki fick stryk och har 4-2. Bägge förlusterna var överraskande.
Ozeki Goeido förlorade mot maegashira 2 Yoshikaze. Goeido var inte i bra balans. Yoshikaze kunde snabbt dra ner honom. När Goeido inte är riktigt skärpt kan han se så tafflig ut som han gjorde idag. När han är på rätt humör är han en av de allra bästa.
Ozeki Takayasu fick stryk av komusubi Onosho. Takayasu halkade ute vid ringkanten och kom helt ur balans. Onosho tog skickligt tillfället i akt.
Sekiwake Tamawashi fick stryk av maegashira 1 Ichinojo som inte hade några som helst problem med att skicka ut Tamawashi ur ringen.
Sekiwake Mitakeumi slog maegashira Hokutofuji. Mitakeumi har 6-0. Det var ingen lång match. Mitakeumi tvingade obevekligt ut Hokutofuji ur ringen.

Maegashira 3 Tochinoshin står också på 6-0 efter segern över komusubi Takakeisho. Tochinoshin fortsätter att ösa på och ser väldigt stark ut. Han lyckas få bra grepp i bältet på motståndarna och sedan tvingar han ut dem ur ringen. I morgon får han något att bita i. Då möter han yokozuna Kakuryu. Det blir spännande.
Efter sex dagar ser Kakuryu ut att vara favorit till turneringssegern med Mitakeumi och Tochinoshin som främsta utmanare.
Maegashira 16 Asanoyama har också 6-0, men att han skulle kunna vinna hela turneringen är osannolikt. Asanoyama vann idag över maegashira 15 Ishiura utan problem.

Rapport efter femte dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho har dragit sig ur turneringen på grund av en skadad tå. Maegashira 2 Kotoshogiku fick därmed en seger på walk-over.

Fyra man är obesegrade: yokozuna Kakuryu, sekiwake Mitakeumi, maegashira 3 Tochinoshin och maegashira 16 Asanoyama.
Kakuryu slog maegashira 3 Chiyotairyu.
Mitakeumi vann över sekiwake Tamawashi.
Tochinoshin besegrade ozeki Goeido. Det var ett verkligt styrkebesked från Tochinoshin. Det var första förlusten för Goeido.
Asanoyama slog Kyokutaisei som var gäst från Juryo-divisionen.

Den skadade yokozuna Kisenosato fortsätter agera slagpåse. Han förlorade mot maegashira 2 Yoshikaze.
Ozeki Takayasu gick till 4-1 genom att vinna över maegashira 1 Hokutofuji.
Komusubi Onosho slog komusubi-kollegan Takakeisho. Båda står på 2-3.

Det går inget vidare för bjässen maegashira 1 Ichinojo. Han har 1-4 i matcher efter förlust mot maegashira 4 Shodai.
Maegashira 5 Endo besegrade maegashira 5 Okinoumi och gick till 4-1.
Det är ganska många som står på 4-1. En av dem är maegashira 7 Chiyoshoma som slog maegashira 8 Kaisei.
Maegashira 14 Abi ser pigg ut. Han vann över maegashira 12 Kagayaki. Båda står på 3-2.
 

Rapport efter fjärde dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho förlorade för andra dagen i rad. Det var synnerligen oväntat. Han fick stryk av den ettrige maegashira 2 Yoshikaze som tog sin första seger i Hatsu basho. Hakuho såg väldigt tafatt ut.
Innan turneringen höll säkert de flesta Hakuho för att vara favorit till turneringssegern. Nu känns det väldigt öppet. Det är hela elva dagar kvar så det kommer att hända mycket än.
De som hittills har imponerat mest på mig är ozeki Goeido och maegashira 3 Tochinoshin som båda står på 4-0. Det är fler som har 4-0, men de båda har sett bäst ut.
Goeido besegrade maegashira 1 Hokutofuji som kämpade emot bra, men i det långa loppet var Goeido definitivt den starkare.
Tochinoshin vann över ozeki Takayasu i en jämn match. Tochinoshin var på vippen att sätta ner sin häl utanför ringen innan Takayasu föll omkull, men på något sätt lyckades han hålla upp hälen.

Yokozuna Kakuryu har också 4-0. Han slog maegashira 1 Ichinojo som anföll bra i starten. Kakuryu lyckades hålla emot. Kanske är Kakuryu på väg att komma igång och bli sitt vanliga jag. Då är han att räkna med i kampen om turneringssegern. Idag såg han bra ut utan att vara spektakulär. Det är just så han brukar se ut när han är i form.
Yokozuna Kisenosato borde sjukskriva sig. Han fick stryk av sin gamle rival maegashira 2 Kotoshogiku. Båda har 1-3 i matcher.

Sekiwake Tamawashi imponerade de första två dagarna. Sedan har det blivit två förluster, Idag förlorade han mot komusubi Onosho i en match med pigg stötsumo.
Sekiwake Mitakeumi ångar på. Han har 4-0 efter segern över komusubi Takakeisho.

Maegashira 4 Shodai vann en kort match mot maegashira 3 Chiyotairyu på ett ovanligt sätt. Chiyotairyu gick till anfall men efter någon sekund vek sig hans vänstra knä och han ramlade omkull.
Maegashira 5 Endo vann utan problem över maegashira 4 Arawashi.
Brasilianaren maegashira 8 Kaisei anföll glatt mot maegashira 9 Chiyomaru, men det hjälpte inte. Kaisei föll framlänges och förlorade matchen.
Veteranen maegashira 13 Takekaze har 0-4 efter förlust mot maegashira 13 Daieisho.
Maegashira 16 Asanoyama slog maegashira 14 Yutakayama och gick till 4-0.
Matchen mellan de båda elitnykomlingarna maegashira 14 Abi och maegashira 16 Ryuden var kul.
Ryuden var på offensiven och Abi skuttade omkring vid ringkanten och försökte undvika att kliva utanför. Plötsligt gick Abi till snabb motattack och slängde omkull Ryuden. Det var snyggt.

Rapport efter tredje dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Terunofuji har fått dra sig ur turneringen på grund av problem med diabetes. Hans motståndare maegashira 11 Daishomaru fick segern på walk-over.

Den ende yokozuna som vann idag var Kakuryu. Han vann över maegashira 2 Yoshikaze i en kort match.
Den skadade yokozuna Kisenosato förlorade mot maegashira 1 Ichinojo. Kisenosato kämpade så gott han kunde, men Ichinojo var klart bäst. Den här turneringen har Ichinojo gått upp till 215 kg. Den senaste notering jag minns var 207. Innan dess hade han haft magproblem och gått ner ganska mycket i vikt. Med sina 192 cm påminner han om Obelix, fast i annorlunda klädsel.
Dagens stora överraskning var att yokozuna Hakuho fick stryk av maegashira 1 Hokutofuji, som hittills i turneringen inte visat toppform. Hokutofuji anföll i full fart. Hakuho kom aldrig riktigt i balans.

Båda ozeki vann.
Ozeki Goeido besegrade maegashira 2 Kotoshogiku.
Ozeki Takayasu slog maegashira 3 Chiyotairyu.
Sekiwake Mitakeumi vann över komusubi Onosho.
Sekiwake Tamawashi förlorade mot komusubi Takakeisho i en match som innehöll vad som liknade örfilar och rallarsvingar med öppen hand.

Maegashira 3 Tochinoshin gick till 3-0 genom att besegra maegashira 5 Okinoumi. Tochinoshin såg lika stark ut som han gjort hittills i turneringen. I morgon får han möta ozeki Takayasu. Det kan bli en sevärd match.
Publikfavoriten maegashira 5 Endo förlorade mot maegashira 7 Chiyoshoma.
Brasilianaren maegashira 8 Kaisei fick sin första förlust. Han fick stryk av maegashira 8 Tochiozan.
Japanske debutanten maegashira 14 Abi tog sin första seger i elitdivisionen. Han slog den garvade ringräven maegashira 13 Takekaze.

Rapport efter andra dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Samtliga yokozuna vann.
Yokozuna Hakuho besegrade maegashira 1 Ichinojo. Det blev en lång match. Hakuho såg nästan liten ut tillsammans med den store Ichinojo.
Yokozuna Kakuryu slog komusubi Takakeisho. Kakuryu är inte sitt gamla energiska jag, men han var bra nog för att vinna.
Yokozuna Kisenosato vann över maegashira 1 Hokutofuji. Frågan är om det är ett styrkebesked från Kisenosato eller ett svaghetstecken från Hokutofuji.
Båda ozeki vann också.
Ozeki Goeido slog komusubi Onosho.
Ozeki Takayasu besegrade maegashira 2 Kotoshogiku. Det blev en lång match. Takayasu fick verkligen jobba för segern.
Båda sekiwake vann också.
Det är faktiskt lite ovanligt att alla yokozuna, ozeki och sekiwake vinner samma dag.
Ofta är det en överraskning att en lägre rankad slår någon av de högst rankade, men det är en överraskning att allt går som förväntat också.
Sekiwake Mitakeumi vann över maegashira 3 Chiyotairyu.
Sekiwake Tamawashi besegrade maegashira 2 Yoshikaze med intensiv stötsumo.

Maegashira 3 Tochinoshin slog maegashira 4 Arawashi. Tochinoshin var helt överlägsen och ser urstark ut.
Maegashira 8 Kaisei gick till 2-0 genom att vinna över maegashira 7 Chiyonokuni.
Den långtidsskadade maegashira 10 Terunofuji förlorade mot maegashira 11 Kotoyuki i en väldigt kort match.
Det skulle inte förvåna mig om Terunofuji snart är nere i Juryo-divisionen.
Maegashira 15 Ishiura besegrade maegashira 14 Abi. Ishiura var nere i Juryo-divisionen förra turneringen, men är nu tillbaka och står på 2-0 i matcher. Ishiura är bra, men med sina 116 kg är han lite för lätt för att kunna hävda sig riktigt bra i elitdivisionen.

Rapport efter första dagen av Hatsu Basho av Stefan Häger
Hatsu basho hålls traditionsenligt i Tokyo.
Förutom att Harumafuji har dragit sig tillbaka från sumon, har också en av de allra högst rankade domarna blivit suspenderad för att han sexuellt ofredat en yngre man inom sumon.

Stort intresse riktas mot några av de bästa som har varit skadade under lång tid.
Det gäller yokozuna Kakuryu, yokozuna Kisenosato, ozeki Takayasu och Terunofuji, som denna turnering är rankad maegashira 10.
Två av dessa vann och två förlorade.
Kakuryu besegrade maegashira 1 Hokutofuji. Kakuryu såg stel ut, men vann gjorde han.
Takayasu slog maegashira 2 Yoshikaze.
Kisenosato förlorade mot komusubi Takakeisho. Det krävdes en domarkonferens för att avgöra vem som vann.
Terunofuji fick stryk av maegashira 9 Chiyomaru. Det syns att Terunofuji är långt ifrån frisk.

Yokozuna Hakuho vann över komusubi Onosho.
Ozeki Goeido besegrade maegashira 1 Ichinojo. Ichinojo har sakta men säkert arbetat sig uppåt i rankingen efter att ha rasat ganska kraftigt. Det blir intressant att se hur han klarar motståndet på den här nivån. Idag gick det inget vidare.

27-årige japanen maegashira 16 Ryuden gör debut i elitdivisionen. Han inledde elitkarriären med tjuvstart mot maegashira 15 Nishikigi. När matchen kom igång, vann Ryuden med ett snyggt kast.
23-årige japanen maegashira 14 Abi gör också debut i eliten. För honom gick det mindre bra. Han förlorade mot maegashira 13 Daieisho.
Maegashira 8 Kaisei och maegashira 9 Shohozan försökte båda kasta omkull varandra. Kaisei lyckades och vann.
Publikfavoriten maegashira 5 Endo vann en underhållande match mot maegashira 6 Takarafuji.
Maegashira 3 Tochinoshin har dragits med skador länge. Idag såg han ut att vara i fin form när han besegrade maegashira 4 Shodai.