Home  |  User Forum  |  News  |  Fantasy Sumo  |  Media Requests  |  Contributors  |  About Us Sumo 101  |  Links  |  Archives  |  Swedish

 

Rapport efter nionde dagen av Kyushu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho är fortfarande obesegrad. Idag besegrade han maegashira 4 Chiyonokuni på ett sätt som fick mig att känna något i stil med ”Du milde värld” för att nu använda civiliserat språkbruk. Hakuho flög på Chiyonokuni, fick tag i hans bälte och slängde omkull honom utan vidare. Det var ruskigt imponerande.
Hakuho ser ut att vara på väg mot sin 40:e turneringsseger. Med sina 39 segrar är han redan bäst i den moderna sumohistorien. Närmast bakom honom är Taihoo som vann 32 turneringar.

Igår delade tre man andraplatsen. De hade en seger mindre än Hakuho. Idag förlorade de alla tre.
Nu delas andraplatsen av 6 man som alla har två segrar mindre än Hakuho.

Trots sin skada kämpade yokozuna Kisenosato bra i matchen mot maegashira 5 Takarafuji, men det slutade ändå med att Kisenosato förlorade.
Ozeki Goeido slog sekiwake Yoshikaze i en match som var närmast farsartad. Det var vårdslös och okontrollerad sumo från båda sidor. Goeido gick till 7-2.
Ozeki Takayasu vann över sekiwake Mitakeumi i en kort och vildsint match.
Komusubi Onosho besegrade maegashira 1 Takakeisho på ett sätt som nästan såg ut som att han buntade ihop sin motståndare.
Maegashira 2 Tochiozan stod för dagens överraskning när han slog maegashira 5 Arawashi. Tochiozan hade inte vunnit en enda match under turneringen. Arawashi var en av dem som bara hade en seger mindre än Hakuho. Den bakgrunden hade man inte kunnat gissa sig till när man såg dagens match.
Det krävdes många försök innan matchen mellan maegashira 6 Chiyoshoma och maegashira 3 Hokutofuji kom igång. När den väl kom igång var den snabbt över. Hokutofuji vann enkelt och gick till 7-2.
När maegashira 4 Ichinojo inte är i form ser han fullkomligt passiv ut. Idag var en sådan dag. Han fick stryk av maegashira 7 Daishomaru.
Publikfavoriten maegashira 9 Endo ser ganska bra ut – jag avser då hans sumo. Han vann över maegashira 6 Tochinoshin och gick till 6-3.
Brasilianaren maegashira 10 Kaisei vann en jämn match med fin bältessumo över maegashira 7 Shodai. Kaisei gick till 6-3. Shodai har 3-6.

Rapport efter åttonde dagen av Kyushu Basho av Stefan Häger
Maegashira 11 Aoiyama har återkommit efter att ha varit skadad några dagar. Foten hade läkt så pass väl att han besegrade maegashira 7 Daishomaru. Matchen varade högst två sekunder innan Aoiyama drog ner Daishomaru. Den skadade foten hann knappt bli ansträngd.

Yokozuna Hakuho är fortfarande obesegrad. Han vann över maegashira 3 Hokutofuji som kämpade så gott han kunde. Hakuho ser urstark ut.
Bakom honom ligger nu tre man med 7-1 i matcher:
maegashira 4 Ichinojo, maegashira 5 Arawashi och maegashira 12 Okinoumi.

Ichinojo slog yokozuna Kisenosato. Ichinojo hade bra balans och promenerade ut ur ringen med Kisenosato.
Den ettrige sekiwake Yoshikaze slog ozeki Takayasu i en match som slutade med att Takayasu halkade omkull.
Idag såg ozeki Goeido ut att ha återfått självförtroendet. Det gjorde kanske sitt till att hans motståndare maegashira 4 Chiyonokuni bara har vunnit en match i Kyushu basho. Goeido vann matchen enkelt.
Maegashira 1 Takakeisho vann över sekiwake Mitakeumi med enveten stöt-sumo. Takakeisho står på 6-2. Mitakeumi har 5-3.
Komusubi Onosho besegrade komusubi Kotoshogiku i en kort match som slutade med att Kotoshogiku föll på näsan. Båda har 2-6 i matcher.
Maegashira 2 Tochiozan kommer att falla i rankingen. Han fick sin åttonde raka förlust i matchen mot maegashira 2 Chiyotairyu.
Maegashira 6 Chiyoshoma vann över maegashira 3 Shohozan i en match där båda ramlade omkull mitt i ringen ungefär samtidigt. Ringdomaren gav segern till Chiyoshoma och ingen av domarna runt ringen protesterade.
Arawashi besegrade maegashira 8 Chiyomaru. Arawashi inledde matchen med en henka. Den fick Chiyomaru ur balans så att han blev ett lätt byte.
Maegashira 9 Endo besegrade maegashira 13 Aminishiki i en snabb match.
Okinoumi vann över maegashira 14 Daiamami i en match med rejäl bältessumo.

Rapport efter sjunde dagen av Kyushu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho är fortfarande ensam ledare av Kyushu basho. Han slog komusubi Onosho och står på 7-0 i matcher.
Bakom Hakuho finns fem man med 6-1:
maegashira 3 Hokutofuji, maegashira 4 Ichinojo, maegashira 5 Arawashi, maegashira 12 Okinoumi och maegashira 13 Aminishiki.

Hokutofuji besegrade yokozuna Kisenosato.
Ichinojo vann över maegashira 2 Tochiozan som fortfarande inte har vunnit en enda match.
Arawashi slog maegashira 7 Daishomaru.
Okinoumi besegrade maegashira 10 Ikioi.
I en match mellan två mycket rutinerade gamla ringrävar vann Aminishiki över maegashira 13 Takekaze.

Ozeki Goeido tycks ha tappat självförtroendet. Det är inte första gången. Han förlorade mot maegashira 3 Shohozan och har 5-2 i matcher.
Ozeki Takayasu slog maegashira 4 Chiyonokuni. Det är svårt att bedöma hur meriterande segern var eftersom Chiyonokuni bara har vunnit en match i Kyushu basho, men en seger är alltid värdefull. Takayasu står på 5-2.

Sekiwake Yoshikaze har inte gjort någon storartad turnering, men han vann över komusubi Kotoshogiku och gick till 3-4.
Maegashira 1 Tamawashi imponerar. Han besegrade sekiwake Mitakeumi. Båda står på 5-2.
Maegashira 1 Takakeisho ser också bra ut. Han har 5-2 efter segern över maegashira 2 Chiyotairyu.
Publikfavoriten maegashira 9 Endo stretar på. Han vann över maegashira 6 Chiyoshoma och har
4-3.
Maegashira 6 Tochinoshin kämpar bra trots sitt skadade knä. Han slog maegashira 9 Daieisho och har 4-3.
Den oberäknelige brasilianaren maegashira 10 Kaisei har 5-2 efter segern över maegashira 8 Chiyomaru.

I morgon går vi in i turneringens andra vecka. Om inte Hakuho börjar förlora, ser man ingen som uppenbart skulle kunna utmana honom om turneringssegern. Men mycket kan hända under de åtta dagar som återstår.

Rapport efter sjätte dagen av Kyushu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho är nu ensam ledare av Kyushu basho. Han är den ende som står på 6-0 i matcher. Han följs av en ganska stor grupp med 5-1.
Hakuho besegrade maegashira 3 Shohozan.

Yokozuna Kisenosato har lyckats ta fyra segrar trots sin skada. Det är imponerande. Idag vann han över maegashira 2 Tochiozan. Försiktigtvis kan jag nämna att Tochiozan inte gör någon av sina bästa turneringar. Han står på 0-6.
Ozeki Goeido fick stryk av maegashira 2 Chiyotairyu. Det var första förlusten för Goeido.
Ozeki Takayasu förlorade för andra dagen i följd. Kanske har han slagit upp sin gamla skada?
Takayasu fick stryk av maegashira 1 Takakeisho. Båda har 4-2 i matcher.

Sekiwake Mitakeumi har fina 5-1 efter att ha slagit komusubi Onosho.
Maegashira 3 Hokutofuji är stabil Han besegrade komusubi Kotoshogiku och har 5-1 i matcher.
Maegashira 5 Arawashi fortsätter imponera. Han vann över maegashira 6 Chiyoshoma och har 5-1 i matcher.
Den store maegashira 4 Ichinojo verkar ha hittat formen. Han slog maegashira 6 Tochinoshin och står på 5-1.
Maegashira 12 Okinoumi har också 5-1. Han besegrade maegashira 9 Endo. Okinoumi har mycket talang och god teknik, men är inte särskilt stabil.
Maegashira 13 Aminishiki inledde turneringen med 5 segrar. Idag gick han på pumpen mot maegashira 11 Asanoyama.

Rapport efter femte dagen av Kyushu Basho av Stefan Häger
Bakom kulisserna pågår ett märkligt drama.
Det påstås att yokozuna Harumafuji i oktober misshandlade Takanoiwa bland annat genom att slå en ölflaska i huvudet på honom så hårt att det orsakade hjärnskakning och skallfraktur.
Det är förstås inte ett beteende värdigt en yokozuna.
Saken är polisanmäld och man får förmoda att både Sumoförbundet och polisen försöker reda ut vad som hänt. Takanoiwa kom inte till start i Kyushu basho och Harumafuji drog sig ur turneringen efter två dagar. Det finns ett antal underligheter i den komplicerade historien. Bland annat finns det bilder på Takanoiwa när han var med på sumo-uppvisning dagen efter den påstådda misshandeln. Han såg normal ut på bilderna. Det blir intressant att höra vad utredningarna kommer fram till.

Sekiwake Terunofuji drog sig ur turneringen idag på grund av skada. Det gav sekiwake Mitakeumi segern på walk-over.

Maegashira 3 Shohozan hade övertaget i matchen mot yokozuna Kisenosato, men med en snygg manöver ute vid ringkanten lyckades Kisenosato vända på steken och vinna matchen.
Yokozuna Hakuho behövde inte lång tid för att besegra maegashira 2 Tochiozan. När Tochiozan redan var utanför ringen, gav Hakuho honom en extra knuff. Det är ett oskick som Hakuho ibland ägnar sig åt. Hakuho har 5-0 i matcher.
Ozeki Goeido vann en snabb match över komusubi Onosho. Goeido står på 5-0.
Ozeki Takayasu har sett bra ut i fyra dagar. Idag hade han ingen chans när han förlorade mot maegashira 1 Tamawashi.

Komusubi Kotoshogiku visade sin traditionella intensiva ryck-och-knyck-sumo när han besegrade maegashira Chiyotairyu.
Matchen mellan maegashira 3 Hokutofuji och maegashira 4 Chiyonokuni var både lång och utmärkt. Hokutofuji vann till slut, men han fick sannerligen kämpa för segern.
Maegashira 6 Chiyoshoma attackerade maegashira 4 Ichinojo med stötsumo. När Ichinojo var lite ur balans fick Chiyoshoma ett bra grepp i hans bälte och använde sitt grepp för att vinna matchen. Det var första förlusten för Ichinojo. Chiyoshoma har 3-2.
Maegashira 5 Arawashi är snabb, rörlig och teknisk. Han påminner om hur Harumafuji såg ut och agerade för några år sedan. Liksom Harumafuji är Arawashi mongol och han väger inte mer än 135 kg, vilket visserligen är en hel del men ändå är mindre än genomsnittet i elitsumon. De är faktiskt nästan precis lika långa också. Arawashi är 185 cm. Harumafuji är 186.
Idag visade Arawashi alla sina talanger när han slog maegashira 7 Shodai. Arawashi står på 4-1.
Brasilianaren maegashira 10 Kaisei vann över maegashira 12 Kagayaki med rejäl och kraftfull sumo. Båda har 3-2 i matcher.
Maegashira 13 Aminishiki står på 5-0. Han besegrade maegashira 14 Daiamami i en mycket sevärd match. Aminishiki inledde med att försöka med en henka, men den misslyckades. I stället utvecklades matchen till en batalj som innehöll det mesta. Aminishiki avslutade med ett snyggt kast.

Rapport efter fjärde dagen av Kyushu Basho av Stefan Häger
Efter andra dagen fick yokozuna Harumafuji och maegashira 11 Aoiyama lämna turneringen på grund av skador.

Yokozuna Hakuho och ozeki Takayasu ser ut att ha hämtat sig så pass bra från sina tidigare skador att en av dem mycket väl kan vinna turneringen.

Yokozuna Hakuho anföll maegashira 2 Chiyotairyu snabbt och aggressivt. Chiyotairyu hade ingen chans. Hakuho gick till 4-0.
Maegashira 1 Takakeisho besegrade yokozuna Kisenosato utan större problem. Kisenosato är skadad och gjorde knappt något motstånd alls.
Matchen mellan ozeki Takayasu och maegashira 3 Shohozan blev lång och var en match med greppsumo. Till slut fick Takayasu ett bra grepp om bältet på Shohozan och kunde utnyttja det till att tvinga ut Shohozan ur ringen. Takayasu har 4-0 i matcher.
Efter två tjuvstarter av maegashira 1 Tamawashi kunde matchen mot ozeki Goeido komma igång. Den blev kort. Goeido vann och gick till 4-0.

Sekiwake Mitakeumi besegrade maegashira 4 Chiyonokuni i en match med vårdslös stötsumo.
Den ettrige sekiwake Yoshikaze slog komusubi Onosho i en halvt vildsint match som tekniskt påminde om matchen mellan Mitakeumi och Chiyonokuni.
Komusubi Kotoshogiku är född i Fukuoka och tävlar alltså på hemmaplan. Det har inte hjälpt. Han har inlett turneringen med tre raka förluster men han var bra nog för att vinna över sekiwake Terunofuji som agerar slagpåse den här turneringen.
Maegashira 3 Hokutofuji ser stabil ut. Han slog maegashira 2 Tochiozan och gick till 3-1.
Den store mongolen maegashira 4 Ichinojo står på 4-0. Idag såg han ut att tro att han hade förlorat när maegashira 5 Arawashi slängde omkull honom, men Arawashi hade strax innan trampat utanför ringen med ena foten. Det var en bra match med bältessumo. Arawashi var rörlig och energisk och Ichinojo var svårrubbad.
Maegashira 6 Chiyoshoma besegrade maegashira 7 Daishomaru med ett ovanligt elegant kast. Tekniken kallas ”uwatenage” och används då och då. Det speciella med det här kastet var att han fick sådan fart på det. Daishomaru flög som en vante. Med tanke på att Daishomaru väger 156 kg förstår man att det krävs båda styrka och teknik för att lyckas så bra som Chiyoshoma gjorde.
Maegashira 10 Ikioi kastade omkull publikfavoriten maegashira 9 Endo. Båda har 2-2 i matcher.
Maegashira 13 Aminishiki lyckas bra i sin återkomst från Juryo-divisionen. Han har 4-0 i matcher efter en snabb seger över maegashira 15 Myogiryu.

Rapport efter andra dagen av Kyushu Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho startade snabbt, fintade lite och skickade ut maegashira 1 Tamawashi ur ringen. Det var klasskillnad mellan dem.
Yokozuna Kisenosato slog komusubi Onosho så snabbt att det var svårt att se hur det egentligen gick till.
Jag vet inte vad det är för fel på yokozuna Harumafuji, men är långt ifrån sitt vanliga jag. Maegashira 1 Takakeisho promenerade lätt ut med Harumafuji ur ringen.
Ozeki Takayasu var nästan löjligt överlägsen när han besegrade maegashira 2 Tochiozan.
Ozeki Goeido slog komusubi Kotoshogiku i en snabb match. Kotoshogiku försökte en henka i början, men den misslyckades totalt.
Sekiwake Yoshikaze har inte alls kommit igång. Idag förlorade han mot maegashira 2 Chiyotairyu som såg väldigt kraftfull ut.
Sekiwake Terunofuji är stor och stark, men ser väldigt passiv ut i ringen tack vare sin skada. Maegashira 3 Shohozan hade inga problem att vinna över Terunofuji. Det var en populär seger bland publiken i Fukuoka. Där är Shohozan född.
Maegashira 4 Ichinojo fick ett bra grepp om bältet på maegashira 5 Takarafuji. Med god balans tvingade Ichinojo ut Takarafuji ur ringen med en yorikiri som var så stilren att den hade kunnat användas som instruktionsfilm.
Matchen mellan maegashira 9 Endo och maegashira 10 Kaisei blev en ganska lång match med rejäl bältessumo. Endo vann till slut med ett snyggt kast.
Maegashira 10 Ikioi har länge lidit av skador, men idag såg han väldigt imponerande ut när han besegrade maegashira 11 Asanoyama.
Maegashira 11 Aoiyama skadade foten när han förlorade mot maegashira 12 Okinoumi. Det såg inte bra ut.
39-årige japanen maegashira 13 Aminishiki vann genom att dra omkull maegashira 12 Kagayaki i en mycket kort match.
38-årige japanen maegashira 13 Takekaze är känd för att vara full av tricks. Mot maegashira 14 Kotoyuki var det inga tricks. Takekaze anföll energiskt och vann enkelt.

Rapport efter första dagen av Kyushu Basho av Stefan Häger
Kyushu basho hålls som vanligt i Fukuoka på den sydliga ön Kyushu.
Förra turneringen var tre av fyra yokozuna borta på grund av skada.
Den fjärde – yokozuna Harumafuji – var också skadad, men inte värre än att han kunde vinna turneringen.

Den här turneringen inleds med att yokozuna Kakuryu är borta från början. Vi får se i vilket skick de övriga yokozuna är.
Övriga skadade från starten av turneringen är maegashira 8 Takanoiwa och maegashira 16 Ura.

Komusubi Onosho vann över yokozuna Harumafuji i en mycket snabb match. Det var förstås en präktig överraskning.
Om yokozuna Hakuho är skadad, så syntes det inte idag. Han besegrade komusubi Kotoshogiku och var helt överlägsen.
Yokozuna Kisenosato inledde matchen mot maegashira 1 Tamawashi med en tjuvstart.
Tamawashi följde upp det med två tjuvstarter. När matchen väl kom igång, var Tamawashi aggressiv och kunde vinna matchen utan att Kisenosato kunde göra särskilt mycket motstånd. Det är tydligt att Kisenosato fortfarande lider av sin skada.
Ozeki Goeido slog maegashira 1 Takakeisho i en kort match.
Ozeki Takayasu skadade sig förra turneringen innan han hade tagit åtta segrar. Det betyder att han är ”kadoban” denna turnering – han måste vinna minst åtta matcher för att förbli ozeki. Det började bra. Han vann enkelt över maegashira 2 Chiyotairyu.

Det krävdes domarkonferens för att avgöra att sekiwake Mitakeumi slog maegashira 2 Tochiozan
som hade satt en fot utanför ringen innan han slängde omkull Mitakeumi.
Sekiwake Yoshikaze anfaller alltid glatt. Det gjorde han idag också mot maegashira 3 Shohozan. Tyvärr blev Yoshikaze lite oförsiktig i sitt anfallande. Det utnyttjade Shohozan och vann matchen.
Terunofuji är rankad sekiwake denna turnering. Han blev degraderad från ozeki-rangen genom att han två turneringar i rad misslyckades med att nå 8 segrar. Om Terunofuji tar minst 10 segrar i Kyushu basho, återfår han sin rang som ozeki. Det tror jag inte att han kommer att lyckas med. Han har varit skadad länge och han såg inte alls bra ut när han idag fick stryk av maegashira 3 Hokutofuji.
Store mongolen maegashira 4 Ichinojo besegrade maegashira 4 Chiyonokuni. Ichinojo ser många gånger tafatt och klumpig ut. Det gjorde han inte idag.
Publikfavoriten maegashira 9 Endo slog maegashira 8 Chiyomaru utan att vara hotad.
Brasilianaren maegashira 10 Kaisei kan blanda fin sumo med rena plattmatcher. Idag var han på rätt humör och vann över maegashira 9 Daieisho.
Maegashira 11 Asanoyama sägs vara skadad. Det såg man ingenting av idag. Han gjorde en snabb start och besegrade maegashira 12 Okinoumi utan problem.
Maegashira 13 Aminishiki kastade omkull maegashira 14 Kotoyuki med ett snyggt kast. Båda är just återkomna till eliten från Juryo-divisionen. Kotoyuki inledde matchen med två tjuvstarter och gjorde en mycket passiv start när matchen kom igång på riktigt.
24-årige japanen maegashira 14 Daiamami gör debut i elitdivisionen. Han kommer från staden Kagoshima, är 186 cm lång och väger 185 kg. Debuten gick inte så bra. Han förlorade mot maegashira 15 Nishikigi.