Home  |  User Forum  |  News  |  Fantasy Sumo  |  Media Requests  |  Contributors  |  About Us Sumo 101  |  Links  |  Archives  |  Swedish

 

Rapport fjortonde dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Kampen om turneringssegern pågår in i det sista.
Yokozuna Hakuho leder med 13-1.
Bakom honom ligger maegashira 8 Aoiyama med 12-2.
Om Aoiyama slår komusubi Yoshikaze i morgon så behöver Hakuho besegra yokozuna Harumafuji för att ta segern. Om Aoiyama skulle vinna och Hakuho förlorar så får de mötas i en avgörande finalmatch. Om Aoiyama förlorar sin match så är Hakuho klar segrare.
Idag vann Hakuho över ozeki Goeido som nu har 7-7 och måste vinna sin match i morgon för att inte riskera sin rang som ozeki i nästa turnering. Hakuho var helt överlägsen.
Aoiyama slog maegashira 12 Takekaze med skoningslös stötsumo. Takekaze var chanslös. Så många som 12 matcher har Aoiyama aldrig tidigare vunnit i en turnering i elitdivisionen.
Harumafuji vann över ozeki Takayasu som har tappat gnistan totalt. Men, han har 8-6 i matcher så han riskerar inte sin rang nästa turnering.

Maegashira 5 Tochiozan gör en utmärkt turnering och står på 11-3. Han besegrade sekiwake Mitakeumi.
Sekiwake Tamawashi gick till 7-7 genom att slå maegashira 4 Ura. Om Tamawashi vinner i morgon så har han räddat sin rang som sekiwake till nästa turnering.
Maegashira 2 Tochinoshin vann över komusubi Kotoshogiku. Tochinoshin har 9-5. Kotoshogiku har 6-8 och kommer att falla ner till maegashira-nivå nästa turnering. Kotoshogiku sprattlade så gott han kunde, men Tochinoshin var alldeles för stark och stabil.
Maegashira 6 Onosho imponerade genom att besegra komusubi Yoshikaze. Onosho står på 10-4. Yoshikaze har 9-5. Yoshikaze är känd för att vara ettrig i ringen. Idag var Onosho ännu ettrigare och vann matchen på grund av det.
Store mongolen maegashira 6 Ichinojo slog maegashira 12 Arawashi som gick till anfall med full fart från början. Han rubbade inte Ichinojo det allra minsta. Båda har 7-7 i matcher. I morgon behöver båda vinna för att säkra befordran.
Matchen mellan maegashira 15 Chiyomaru och maegashira 4 Kagayaki var väldigt sevärd. Det var fin bältessumo. Kagayaki pressade ut Chiyomaru mot ringkanten, men Chiyomaru lyckades slingra sig ur knipan och tog kommandot i matchen och vann.

Rapport trettonde dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Idag är en särskild dag för yokozuna Hakuho.
Han har slagit ett nytt imponerande rekord.
Hakuho vann över ozeki Takayasu. Förutom att Hakuho gick till 12-1 i matcher och leder turneringen så slog han rekordet i antalet vunna matcher i karriären. Det var 1048:e segern för Hakuho. Ingen annan har vunnit så många matcher. Så vitt jag förstår, gäller denna siffra det sammanlagda antalet vunna matcher i Juryo- och elitdivisionerna.
Förutom det rekordet har Hakuho också flera andra rekord. Det mest imponerande rekordet är nog att han har vunnit 38 turneringar i elitdivisionen. Dessutom är han på god väg att vinna sin 39:e turnering, även om den saken inte är avgjord ännu.
Han har också vunnit 13 turneringar utan att förlora en enda match. Även det är rekord.
Det är bara att buga sig i vördnad.

Hack i häl på Hakuho i turneringen ligger maegashira 8 Aoiyama med 11-2 i matcher. Aoiyama besegrade maegashira 4 Kagayaki.
Eftersom det återstår två dagar av turneringen har också yokozuna Harumafuji och maegashira 5 Tochiozan teoretisk chans att vinna turneringen eftersom de har 10-3 i matcher.
Harumafuji slog ozeki Goeido som har 7-6 i matcher och behöver vinna en match till för att inte riskera sin rang i nästa turnering. I morgon ställs Goeido mot Hakuho. Enda chansen för Goeido att vinna den matchen torde vara om Hakuho firar sitt nya rekord lite för grundligt.
Tochiozan vann över maegashira 13 Takarafuji.

Sekiwake Tamawashi får svårt att nå de 8 segrar han behöver för att få behålla sin rang. Han har
6-7 i matcher efter att ha förlorat mot maegashira 2 Hokutofuji som har 7-6.
Maegashira 2 Tochinoshin kommer att stiga i graderna. Han besegrade sekiwake Mitakeumi. Båda står på 8-5.
Komusubi Yoshikaze har fina 9-3. Han slog maegashira 3 Ikioi.
Komusubi Kotoshogiku vann över maegashira 4 Ura. Båda har 6-7 i matcher.

Rapport tolfte dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho hämtade sig efter gårdagens förlust och besegrade sekiwake Tamawashi. Hakuho var synnerligen aggressiv i dagens match. Hakuho leder turneringen med 11-1 i matcher. Tamawashi har 6-6.
Maegashira 8 Aoiyama ligger tvåa med 10-2 efter vinsten över maegashira 13 Takarafuji. Han vann med stötsumo ännu en gång. Aoiyama är inte på något sätt spektakulär, men han har bevisligen lyckats vinna hela 10 matcher ändå.
Maegashira 6 Onosho, maegashira 5 Tochiozan och yokozuna Harumafuji delar tredjeplatsen med 9-3 i matcher.
Onosho förlorade mot maegashira 10 Chiyotairyu som tog sin åttonde seger och kommer att stiga i rankingen till nästa turnering.
Tochiozan svarade för bedriften att besegra ozeki Takayasu.
Harumafuji vann över sekiwake Mitakeumi i en snabbt avklarad match.
Det är bara tre dagar kvar av turneringen. Det blir inte lätt för någon att utmana Hakuho om turneringssegern.

Ozeki Goeido slog maegashira 4 Kagayaki i en snabb match och gick till 7-5. Goeido behöver en seger till för att slippa riskera sin rang nästa turnering.
Komusubi Kotoshogiku har fortfarande en liten chans att gå på plus. Han står på 5-7 efter att ha besegrat maegashira 1 Shodai. Kotoshogiku fick snabbt tag i bältet på Shodai och kunde använda greppet för att vinna matchen.
Komusubi Yoshikaze går på plus den här turneringen. Han har 8-4 efter seger över maegashira 2 Tochinoshin som står på 7-5. Rimligen bör därmed Yoshikaze befordras till sekiwake till nästa turnering. Matchen inleddes med en tjuvstart av Tochinoshin. När den kom igång på riktigt, utvecklades den till något som såg ut som rena rama slagsmålet.
Maegashira 2 Hokutofuji står på 6-6. Han vann över maegashira 1 Takakeisho.
Store maegashira 6 Ichinojo besegrade maegashira 4 Ura. Båda har 6-6.
38-årige veteranen maegashira 12 Takekaze kommer att stiga i graderna till nästa turnering. Han tog sin åttonde seger när han slog maegashira 7 Daieisho. Takekaze vann med en favoritteknik han har. Han sätter tryck på motståndaren och backar sedan mycket snabbt. Motståndaren tappar då balansen och faller framåt, varpå Takekaze trycker till uppifrån i nacken eller på en axel så motståndaren faller i golvet. Tekniken kallas ”hatakikomi”.

Rapport elfte dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho förlorade minsann mot sekiwake Mitakeumi som gick till 8-3 och har säkrat sin rang som sekiwake. Båda fick grepp om varandras bälten. Mitakeumi var bäst på att utnyttja sitt grepp. Hakuho leder fortfarande turneringen med 10-1 i matcher. Han känns inte allvarligt hotad när det gäller kampen om turneringssegern, men om han skulle förlora i morgon också så börjar det bli intressant.
Närmast bakom Hakuho i kampen om turneringssegern ligger maegashira 6 Onosho och maegashira 8 Aoiyama med 9-2.
Därefter kommer ett gäng med 8-3.
Onosho besegrade maegashira 13 Takarafuji. Onosho ser säker ut i ringen.
Aoiyama förlorade mot maegashira 15 Nishikigi. Aoiyama försökte med stötsumo, men Nishikigi fick grepp om bältet på Aoiyama och kunde utnyttja det till att slänga ut Aoiyama ur ringen. Det krävdes domarkonferens för att avgöra vem som vunnit.
Yokozuna Harumafuji slog maegashira 5 Chiyoshoma.
Ozeki Goeido vann över maegashira 4 Ura. Skadan Ura drabbades av i matchen igår hämmade honom tydligt.
Ozeki Takayasu förlorade överraskande mot sekiwake Tamawashi som står på 6-5. Takayasu gick till anfall och såg ut att ha läget under kontroll, men Tamawashi kontrade snyggt och vann.

Komusubi Yoshikaze besegrade maegashira 1 Shodai och gick till 7-4. Yoshikaze fick en del smällar i början av matchen, men han tog snart kommandot och vann säkert.
Det kan mycket väl bli så att båda sekiwake tar minst 8 segrar och får behålla sin rang som sekiwake samtidigt som komusubi Yoshikaze tar minst 8 segrar, vilket då normalt ger honom befordran till sekiwake. Det normala är att det finns två sekiwake, men Sumoförbundet kan mycket väl bestämma att det ska finnas 3 stycken nästa turnering.
Maegashira 16 Gagamaru kan säga adjö till elitdivisionen. Han står på 3-8 i matcher efter förlust mot maegashira 9 Okinoumi.

Rapport tionde dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Efter gårdagens alla överraskningar bland de högst rankade såg det mer ut som förväntat i toppen idag.
Yokozuna Hakuho vann förstås. Han fick bra grepp om bältet, kontrollerade matchen fullständigt och slog maegashira 5 Chiyoshoma utan besvär.
Hakuho har 10-0 i matcher.
Yokozuna Harumafuji ligger långt efter med sina 7-3 men han besegrade sekiwake Tamawashi.
Ozeki Takayasu har 8-2. Han vann över maegashira 4 Ura som kämpade hårt med både energi och list. Men, Takayasu var för stabil för att låta sig rubbas. Ura haltade rejält efter matchen.
Komusubi Kotoshogiku överraskade genom att vinna över ozeki Goeido.

Sekiwake Mitakeumi slog enkelt maegashira 1 Shodai och har 7-3 i matcher.
Komusubi Yoshikaze besegrade maegashira 1 Takakeisho i en jättefin match. Yoshikaze har 6-4 i matcher. Takakeisho har 2-8 och kommer att falla i rankingen eftersom han har kommit upp i 8 förluster, men idag gjorde han i alla fall väldigt bra motstånd.
Maegashira 2 Tochinoshin vann över maegashira 6 Ichinojo. Det var en väldigt lång match. Som man kunde vänta sig mellan dessa båda var det bältessumo i tungviktsklass. Det var en toppenmatch som gav mig gåshud. Enligt en uppgift varade matchen 2 minuter och 7 sekunder. Det är mycket lång tid i sumo.
Maegashira 6 Onosho är glad idag. Han tog sin åttonde seger och kommer att stiga i rankingen. Det ska bli intressant att se hur långt denne unge japan kan gå inom sumo. Idag besegrade han maegashira 9 Tokushoryu. Onosho vann mycket snabbt och var totalt överlägsen.
Maegashira 8 Aoiyama ligger bara en seger efter Hakuho. Han hänger på som en storväxt igel. Aoiyama vann över maegashira 10 Chiyotairyu med kraftfull stötsumo.
Maegashira 14 Sadanoumi slog maegashira 12 Arawashi med tekniken ”sotogake” – tekniken är en sorts krokben där man sätter sitt ben bakom vaden på motståndaren på utsidan av benet och pressar motståndaren baklänges. Båda står på 5-5 i matcher.
Maegashira 13 Takarafuji har gjort en fin turnering och gick till 8-2 genom att besegra
maegashira 16 Gagamaru. Takarafuji kommer att stiga i rankingen efter 8 segrar. Gagamaru har 7 förluster och är nära degradering. Takarafuji använde också en ovanlig teknik, nämligen ”uwatehineri”. Tekniken innebär att man sträcker sin arm över motståndarens arm och greppar dennes ”mawashi” (bältet) och drar bältet neråt tills motståndaren tappar balansen. Det är inte konstigt att den tekniken är ovanlig. Den är inte lätt att utföra.

Rapport nionde dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Idag var det gott om överraskningar bland de högst rankade.
Maegashira 4 Ura besegrade yokozuna Harumafuji. Båda har 6-3 i matcher. Harumafuji verkade ha fått upp ångan i turneringen, men nu är han långt ifrån att kämpa om turneringssegern. Ura gick in med mycket låg tyngdpunkt som han brukar. Han fick raskt grepp om armen på Harumafuji och kunde utnyttja det till att raskt slänga omkull sin motståndare. Det var lika snyggt som oväntat. Ura är en av publikfavoriterna och publiken var synnerligen förtjust.
Maegashira 5 Chiyoshoma slog ozeki Goeido. Chiyoshoma inledde med en henka. Den var inte helt lyckad, men den fick Goeido lite ur balans. Det krävdes en domarkonferens för att avgöra att Chiyoshoma var vinnaren. Chiyoshoma står på 4-5 i matcher. Goeido har 5-4.
Den allra största överraskningen var att komusubi Yoshikaze vann över ozeki Takayasu som har sett urstark ut. Takayasu försökte upprepade gånger slänga omkull Yoshikaze men fick aldrig grepp om honom. När Takayasu var lite ur balans efter ett misslyckat kastförsök kunde Yoshikaze utnyttja det och vinna matchen. Takayasu’s min direkt efter förlusten såg ut som om han tänkte ”kattsingen också”.

Yokozuna Hakuho besegrade maegashira 4 Kagayaki. Det var snygg och prydlig sumo från Hakuho som inte gav Kagayaki den allra minsta chans. Hakuho leder turneringen med sina 9-0 i matcher.
Till de flestas förvåning är maegashira 8 Aoiyama ensam tvåa i turneringen med 8-1 i matcher. Han slog maegashira 11 Chiyonokuni. Det krävdes en domarkonferens för att avgöra att Aoiyama hade vunnit, men TV-reprisen visade tydligt att Chiyonokuni hade satt ner foten utanför ringen innan Aoiyama ramlade ut. Förr eller senare kommer Aoiyama att ställas mot de högst rankade om han fortsätter vinna. Jag har svårt att tro att han kommer att klara av att vinna mot de allra bästa, men efter en dag med många överraskningar så inser man att det inte är helt omöjligt. Eftersom Aoiyama nu har 8 segrar, är han i alla fall säker på att stiga i rankingen till Aki Basho i Tokyo.

Sekiwake Tamawashi skötte sig och vann över maegashira 1 Takakeisho. Tamawashi står på 5-4.
Sekiwake Mitakeumi gjorde en lyckad henka i matchstarten och slog komusubi Kotoshogiku.
En henka är när man kliver åt sidan vid matchstart så att den framrusande motståndaren möter tom luft där han förväntade sig att stöta på si så där 150 kg motståndare. Många kommer ur balans i det läget. Just när det gäller Kotoshogiku brukar resultatet bli att han rullar runt som en boll på golvet när han blir lurad av en henka. Det ser spektakulärt ut. Mitakeumi gick till 6-3.
Maegashira 2 Tochinoshin besegrade maegashira 1 Shodai i en match med rejäl bältessumo och gick till 5-4.
Maegashira 3 Ikioi är skadad men kämpar ändå så gott han kan. Idag kämpade han så bra att han vann över maegashira 2 Hokutofuji. Ikioi har ett rejält bandage om höger armbåge. Efter matchen stod han och böjde armbågen fram och tillbaka. Det är tydligt att han har ont, men idag kunde han vinna ändå efter riktigt fin sumo.
Store mongolen maegashira 6 Ichinojo gick till 4-5 genom att slå maegashira 7 Daieisho. Han vann utan problem.
Maegashira 6 Onosho fick ett fint grepp om bältet på maegashira 9 Okinoumi och kunde mycket snabbt vinna matchen. Onosho har fina 7-2 i matcher.
Maegashira 16 Gagamaru måste gå på plus för att inte bli degraderad till Juryo-divisionen. Det har inte gått särskilt bra för honom i Nagoya, men han tog i alla fall sin tredje seger när han vann över maegashira 11 Daishomaru. Gagamaru blandar och ger. Han kan se totalt hjälplös och fumlig ut i ringen och han kan se ut som en ohejdbar noshörning – utan horn. Idag var han närmast noshörningsstilen.

Rapport åttonde dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho är nu ensam ledare i Nagoya basho. Han är obesegrad efter segern över maegashira 4 Ura, som såg förfärligt nervös ut inför matchstarten. Sannerligen försökte Hakuho med henka ännu en gång – pinsamt. Den lyckades inte helt och hållet. Hakuho avgjorde matchen med ett kast. Ura landade med en rejäl smäll.
Maegashira 8 Aoiyama fick sin första förlust när han förlorade mot maegashira 6 Onosho.

Yokozuna Harumafuji fortsätter att se pigg ut. Han slog maegashira 4 Kagayaki och gick till 6-2. Kagayaki kämpade bra och var inte alls chanslös men Harumafuji var bättre i det långa loppet.
Ozeki Takayasu fortsätter att se väldigt bra ut. Han har 7-1 efter vinsten över maegashira 5 Chiyoshoma.
Ozeki Goeido besegrade maegashira 2 Hokutofuji och gick till 5-3.

Överraskande nog förlorade sekiwake Mitakeumi mot maegashira 1 Takakeisho som har 2-6 i matcher. Mitakeumi har 5-3. Takakeisho såg stabil ut. Mitakeumi hade ingen chans.
Sekiwake Tamawashi överraskade genom att få stryk av maegashira 1 Shodai som har 3-5 i matcher. Tamawashi har 4-4. Shodai vann med ett snyggt kast.
Komusubi Kotoshogiku besegrade komusubi Yoshikaze som verkar ha tappat luften. Det förtjänar att påpekas att Kotoshogiku gjorde en väldigt bra match och såg ut som i fornstora dagar. Yoshikaze landade på ryggen och bakhuvudet när han föll med den tunge Kotoshogiku över sig. Det måste ha känts ordentligt.
Maegashira 2 Tochinoshin vann över maegashira 3 Ikioi och gick till 4-4. Stackars Ikioi står på 1-7.
Store mongolen maegashira 6 Ichinojo förlorade mot maegashira 8 Ishiura som har 4-4 i matcher. Ichinojo står på 3-5. Ishiura väger 79 kg mindre än Ichinojo, men det hindrade honom alltså inte från att vinna.
Maegashira 7 Takanoiwa överraskade genom att ta sin första seger i Nagoya basho. Han slog maegashira 9 Okinoumi som har varit väldigt mycket upp och ner den här turneringen.

Rapport sjunde dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho och maegashira 8 Aoiyama är obesegrade och delar ledningen.
Hakuho slog maegashira 3 Ikioi.
Aoiyama besegrade maegashira 6 Ichinojo i en riktig tungviktarmatch. Ichinojo hade inte en chans.

Efter en skral inledning har yokozuna Harumafuji kommit igång. Han vann över komusubi Kotoshogiku och gick till 5-2. Kotoshogiku gjorde oväntat bra motstånd. Det var en utmärkt match.
Ozeki Takayasu ser närmast ostoppbar ut. Han står på 6-1 efter att ha besegrat maegashira 1 Shodai.
Ozeki Goeido gick till 4-3 när han slog maegashira 1 Takakeisho.

Maegashira 2 Tochinoshin visade sin styrka genom att vinna över sekiwake Tamawashi. Tochinoshin delade ut några rejäla rallarsvingar. Det får man göra om man gör det med öppen hand. Matchen tog slut när Tochinoshin fick tag i bältet på Tamawashi och raskt lyfte ut honom över ringkanten. Det var en mycket elegant avslutning.
Sekiwake Mitakeumi slog maegashira 4 Ura. Ura gjorde vad han kunde och anföll med mycket låg tyngdpunkt, som han brukar. Det hjälpte inte. Mitakeumi är väldigt stabil den här turneringen.
Båda har 5-2 i matcher.
Komusubi Yoshikaze är väldigt ettrig men det hjälper inte alltid. Idag förlorade han mot maegashira 2 Hokutofuji. Matchen avslutades med att båda ramlade ur ringen med buller och bång. Båda har 4-3 i matcher.
Maegashira 6 Onosho har klarat sig fint i Nagoya basho. Idag mötte han maegashira 4 Kagayaki som vann den korta matchen med mycket elegant teknik, Kagayaki fick tag i bältet på Onosho och slängde iväg denne. Kastet hade sådan fart att det såg ut som om Onosho vägde 10 kg snarare än de 155 kg som är hans officiella matchvikt.
Maegashira 14 Kotoyuki har varit blek i Nagoya, men idag verkade han ha tagit energipiller. Med energiska stötar mot huvudet och halsen på maegashira 10 Shohozan lyckades han oväntat vinna matchen.

Rapport sjätte dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Två man drog sig ur turneringen på grund av skador idag – ozeki Terunofuji och yokozuna Kisenosato. Det är väldigt tråkigt att dessa båda är så illa skadade, men det är skönt att slippa se dem stå och agera slagpåsar i ringen.
Ozeki Terunofuji kommer därmed att vara ”kadoban” nästa turnering. Han måste alltså i Aki basho i Tokyo ta minst 8 segrar för att få förbli ozeki.
Deras utträde ur turneringen gav walk-over-segrar till komusubi Kotoshogiku och maegashira 1 Shodai.

Om inte yokozuna Hakuho blir skadad är det osannolikt att någon ska kunna hota honom i kampen om turneringssegern. Det vågar jag påstå trots att det återstår 9 dagar av turneringen.
Hakuho slog maegashira 2 Hokutofuji och är obesegrad. Matchen var snabbt överstökad. Hakuho var helt överlägsen.
Maegashira 8 Aoiyama delar fortfarande ledningen i Nagoya basho med Hakuho. Aoiyama gick till 6-0 genom att vinna över maegashira 7 Takanoiwa. Det såg ut som att Takanoiwa försökte göra en henka vid matchstarten, men försöket var så taffligt så man tyckte synd om honom.
Yokozuna Harumafuji besegrade maegashira 3 Ikioi och står på 4-2 i matcher. Det var en snabb match. Harumafuji må vara skadad, men Ikioi är ännu mer skadad. Någon egentlig kamp var det inte tal om.

Ozeki Takayasu fortsätter imponera. Han har 5-1 i matcher efter vinsten över maegashira 2 Tochinoshin. Det blev en mycket lång match. Som man kunde vänta sig i en match mellan dessa båda blev det en match som avgjordes genom gruvlig råstyrka.
Sekiwake Tamawashi imponerar också, om än på en något lägre nivå än Takayasu. Tamawashi besegrade ozeki Goeido i en extremt energisk match och gick till 4-2. Det nästan sprakade om matchen.
Sekiwake Mitakeumi är imponerande även han. Mitakeumi har länge visat tekniskt bra sumo men har inte varit stabil och stark nog att nå riktigt högt. Nu ser han ut att ha hittat kombinationen av styrka, mental stabilitet och teknik som krävs för att komma långt inom sumo. Mitakeumi vann över komusubi Yoshikaze. Det var en fin match. Yoshikaze är alltid en kämpe, men den här gången räckte kämpandet inte till. Båda står på 4-2.
Maegashira 4 Ura har fina 5-1 efter segern över maegashira 1 Takakeisho. Äran minskas dock något genom att Ura använde en lyckad henka för att ta segern.
Maegashira 6 Onosho slog maegashira 7 Daieisho och gick till 5-1.
Maegashira 10 Shohozan vann över maegashira 11 Daishomaru i en match som var mycket sevärd på grund av rörligheten, snabbheten och vigheten. Det var en underhållande match även om stilen var oortodox.
Maegashira 12 Arawashi besegrade maegashira 14 Kotoyuki. Han vann med den mycket vanliga segertekniken yorikiri, men det förtjänar att påpekas att han gjorde det så snyggt att det skulle kunna användas som instruktionsfilm för hur man gör en snygg yorikiri.
Bland de lägst rankade vill jag framhålla maegashira 15 Nishikigi som har 5-1 efter att ha besegrat maegashira 14 Sadanoumi. Nishikigi såg lite seg ut idag. Vi får hoppas att han inte drabbats av någon skada eller sjukdom.

Generellt var det en dag med många ovanligt underhållande matcher.

Rapport efter femte dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Maegashira 3 Endo har fått dra sig ur turneringen på grund av skador i vänster knä och vänster vrist. Det gav maegashira 6 Ichinojo en seger på walk-over.

Yokozuna Hakuho slog den ettrige komusubi Yoshikaze. Hakuho står på 5-0 i matcher.
Yoshikaze har 4-1. En stor plump i protokollet är att Hakuho vann genom en henka. Det är moraliskt oacceptabelt för en yokozuna, men det är inte första gången Hakuho begår detta etikettsbrott.
Yokozuna Harumafuji tog sin tredje seger när han vann över maegashira 2 Hokutofuji.
Harumafuji är känd för sina snabba starter. Idag var han till och med ovanligt snabb. Hokutofuji hade inte en chans att komma i balans.
Maegashira 3 Ikioi besegrade yokozuna Kisenosato. Ikioi attackerade Kisenosatos skadade vänsterarm och det räckte till seger. Kisenosato landade illa och kan ha skadat vänster fot. I morgon lär vi få se hur illa det är.

Ozeki Goeido slog maegashira 1 Shodai och gick till 3-2 i matcher. Shodai har 1-4. Goeido startade blixtsnabbt men Shodai kämpade emot väldigt bra. Det blev en utmärkt match med prima bältessumo.
Ozeki Takayasu fortsätter att se stark ut. Han vann över maegashira 1 Takakeisho utan problem. Det var en mycket kort match. Takayasu såg inte ut som att han behövde anstränga sig ett dugg.
Komusubi Kotoshogiku hade inte vunnit en match de första fyra dagarna. Idag besegrade han ozeki Terunofuji. Det säger väldigt mycket om hur skadad Terunofuji är. En frisk Terunofuji hade inte haft några problem att avspisa Kotoshogiku. Terunofuji har påtagliga problem med att gå och då har man ingen större chans i sumo – framför allt inte i elitdivisionen.

Sekiwake Mitakeumi besegrade sekiwake Tamawashi i en snabb match. De båda sekiwake har sett bra ut hittills och båda har 3-2 i matcher.
Maegashira 4 Ura slog maegashira 2 Tochinoshin med den något ovanliga tekniken ”ashitori”. Den innebär att man tar tag i motståndarens ben och lyfter uppåt med båda händerna och får motståndaren att ramla omkull. Det låter enkelt, men är inte lätt att genomföra i praktiken. I det här fallet lyckades Ura välta ut Tochinoshin ur ringen. Ura har 4-1 i matcher. Tochinoshin står på 2-3.
Maegashira 6 Onosho gick till 4-1 när han vann över maegashira 8 Ishiura som står på 2-3. Ishiura väger 118 kg och det är i lättaste laget i sumoeliten. Onosho knuffade ut honom ur ringen med fart och kläm.
Maegashira 8 Aoiyama är obesegrad. Han besegrade maegashira 9 Okinoumi och såg mycket stabil ut. Aoiyama delar därmed ledningen i turneringen med Hakuho.
Maegashira 12 Takekaze försökte lura maegashira 10 Shohozan med en henka vid matchstart. Det lyckades inte. Takekaze blev utknuffad ur ringen. Båda har 3-2 i matcher.
Maegashira 15 Nishikigi fick sin första förlust i Nagoya basho när han förlorade mot maegashira 12 Arawashi som har 3-2 i matcher.
Brasilianaren Kaisei var gäst från Juryo-divisionen. Han slog maegashira 16 Gagamaru som har 1-4 och ser ut att gå mot degradering, men än är det förstås 10 matcher kvar i turneringen.

Rapport efter fjärde dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Yokozuna Kakuryu drog sig ur turneringen på grund av skada i höger fot. Det gav komusubi Yoshikaze en seger på walk-over. Yoshikaze står på 4-0 i matcher.
Yokozuna Hakuho tog sin fjärde seger när han besegrade maegashira 1 Takakeisho. Hakuho använde en extremt defensiv taktik där han inviterade Takakeisho att anfalla. Takakeisho var måttligt intresserad. Det såg riktigt roligt ut. Till slut bestämde sig Hakuho för att avgöra matchen och då var saken klar.
Yokozuna Harumafuji slog maegashira 2 Tochinoshin. Harumafuji gick till sedvanlig blixtsnabb attack och lyckades snabbt få Tochinoshin att tappa balansen.
Yokozuna Kisenosato var energisk och vann ohotad över maegashira 1 Shodai.

Den skadade ozeki Terunofuji fortsätter förlora. Han fick stryk av 25-årige japanen maegashira 2 Hokutofuji.
Ozeki Takayasu slog sekiwake Mitakeumi. Takayasu dominerade matchen fullständigt.
Ozeki Goeido besegrade maegashira 3 Ikioi i en väldigt kort match.

Sekiwake Tamawashi slog komusubi Kotoshogiku. Tamawashi har 3-1 i matcher. Kotoshogiku har 0-4. Det känns mer och mer som att Kotoshogiku borde gå i pension.
Den store mongolen maegashira 6 Ichinojo gick till 2-2 när han vann över maegashira 4 Kagayaki.
Ichinojo fick mycket snabbt ett bra grepp om bältet på Kagayaki och sedan var saken klar.
Maegashira 4 Ura slog maegashira 6 Onosho. Båda har 3-1 i matcher.
Maegashira 8 Aoiyama är fortfarande obesegrad. Han besegrade maegashira 10 Shohozan.
Maegashira 15 Nishikigi är också obesegrad. Han vann över maegashira 13 Sokokurai.

Rapport tredje dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Mot bakgrund av den dåliga starten för ozeki så överraskade de positivt idag. Alla tre ozeki vann.
Ozeki Goeido besegrade sekiwake Mitakeumi.
Ozeki Terunofuji slog maegashira 3 Ikioi.
Ozeki Takayasu vann över komusubi Kotoshogiku.

De fyra yokozuna fortsätter att vara opålitliga.
Det gäller inte yokozuna Hakuho. Han slog maegashira 1 Shodai och är obesegrad.
Yokozuna Harumafuji har sett usel ut hittills. Han överraskade genom att ta sin första seger när han besegrade maegashira 1 Takakeisho.
Yokozuna Kakuryu överraskade genom att förlora mot maegashira 2 Hokutofuji.
Yokozuna Kisenosato fick stryk av maegashira 2 Tochinoshin. Det var inte så överraskande. Kisenosato lider fortfarande av skadan han fick förrförra turneringen. Tochinoshin har visserligen ena knät i ett imponerande bandage men han har sett riktigt stark ut hittills i Nagoya basho.

Den ettrige komusubi Yoshikaze gick till 3-0 genom att besegra sekiwake Tamawashi.
Maegashira 6 Onosho är fortfarande obesegrad. Han vann över den store maegashira 6 Ichinojo.
Den 195 kg tunge bulgaren maegashira 8 Aoiyama slog maegashira 8 Ishiura och är obesegrad.
Maegashira 15 Nishikigi är också obesegrad hittills. Han besegrade maegashira 15 Chiyomaru.
199 kg tunge georgiern maegashira 16 Gagamaru har 0-3 i matcher. Han förlorade mot
maegashira 14 Sadanoumi. Det lutar åt att Gagamaru kommer att ramla ner i Juryo-divisionen.

Rapport efter andra dagen av Nagoya Basho av Stefan Häger
Yokozuna Hakuho gör sin plikt. Han har 2-0 efter seger över maegashira 2 Tochinoshin. Det var en bra match med utmärkt bältessumo. Publiken var förtjust. Tochinoshin var ruskigt stark, men Hakuho var ännu starkare.
Yokozuna Kakuryu står också på 2-0. Han slog Kotoshogiku som denna turnering är rankad komusubi och har 0-2 hittills. Kanske är det dags för Kotoshogiku att gå i pension. Matchen blev kort. Kotoshogiku ramlade på näsan.
Yokozuna Kisenosato har 1-1 efter vinsten över maegashira 1 Takakeisho. Efter inledande stöt- och knuff-sumo tryckte Kisenosato omkull Takakeisho.
Yokozuna Harumafuji är det något fel på. Han har två raka förluster. Idag fick han stryk av maegashira 1 Shodai som bara behövde anstränga sig lite lagom.

Det verkar också som om ozeki Terunofuji är skadad eftersom han står på 0-2. Han har varit skadad länge, men förra turneringen såg det ut som att skadorna hade börjat läka. Vad det än är för fel på honom så är han alldeles för bra för att inleda med två raka förluster om han inte är skadad.
Han åstadkom inte mycket mer än ett ineffektivt flaxande när han fick stryk av sekiwake Tamawashi.
Ozeki Goeido rosar inte heller marknaden. Han har 0-2 i matcher efter förlusten mot komusubi Yoshikaze som står på 2-0. När det gäller Goeido är det inte nödvändigtvis ett tecken på skada att han inleder med två förluster.
Bäst bland ozeki är Takayasu som har 1-1 i matcher. Det är inget vidare facit för 3 ozeki efter två dagar. Takayasu inledde turneringen med att få stryk igår, men vann idag över maegashira 3 Ikioi.

Sekiwake Mitakeumi står på 2-0. Han besegrade maegashira 2 Hokutofuji. Mitakeumi såg väldigt stabil och säker ut.
Publikfavoriten maegashira 4 Ura från Osaka vann över maegashira 5 Chiyoshoma.
21-årige maegashira 6 Onosho från Aomori har också 2-0. Han slog maegashira 5 Tochiozan.
Maegashira 6 Ichinojo har gått ner en del i vikt sedan han var som tyngst. Han väger ändå respektingivande 197 kg. Han besegrade maegashira 7 Takanoiwa och står på 1-1. Takanoiwa gick till ettrig attack men lyckades inte få omkull Ichinojo.

Det är ganska lustigt att se alla åskådare som sitter och fläktar sig med solfjädrar i arenan. Förvisso är det väldigt, väldigt varmt i Nagoya i juli, men arenan har en luftkonditioneringsanläggning med en oerhörd kapacitet. När jag var där längtade man snarast efter en varmare jacka än efter en solfjäder.